Dőlt a blues

A népszerű szájharmonikás, a mindig bohém Pribojszki Mátyás és Jumping Matt and His Combo nevű formációja vidám, improvizációkkal teli igényes blues zenéje rock and roll elemekkel megspékelve szólt július 17-én, pénteken este, a Klubkoncert sorozat keretében a mozi galérián.

Már a sokadik találkozása volt ez az este Pribojszki Matyival a város blues zenét kedvelő közönségének. Az első helyi fellépésére még valamikor sok évvel ez előtt a Tiszti Klub pincéjében összehozott bulira emlékezhetnek az azon résztvevők.

A bluest bugi-vugis, rock and rollos elemekkel vegyítő Pribojszki Mátyás Band az elmúlt másfél évtizedben számos lemezt készített és rengeteget koncertezett, az itthoni mellett, külföldi színpadokon is.

Két éve a banda nevet váltott, a nemzetközi porondon is jól megjegyezhető becenevet vettek fel, ez lett a Jumping Matt (Ugró Matyi), ami ered a frontember úszó múltjából és bizonyos, alkalmi színpadi mozgásából, ami vízbe ugrást utánoz. A zenekar összetétele a névváltoztatás után is megmaradt, az énekes-szájharmonikás mellett Szász Ferenc gitározik, Csizmadia László basszusgitározik, Molnár Dániel pedig dobol.

Pribóék west coast jump stílusban, show elemekkel tarkított, jó hangulatú improvizatív zenét játszottak a blues-zal a középpontban, melyet a jazzel és a rock’n’rollal, a boogie-val, a soul-lal, a funkyval színeztek.

A Jumping Matt and His Combo hozta a tőlük megszokott magas színvonalat, nagy tempó, jókedv, virtuóz szólók, dörgedelmes boogie-woogie-k, melyek interpretálásában a zenekar nagyon otthon van. A vadul vijjogó, lebegő harmonikaszólók, a pörgős gitárrögtönzések a koncert fénypontjaivá váltak és ütemes tapsra késztették a hallgatóságot.

Aztán keveredett néhány lassúbb blues is, ami nem szomorúzene, csak az indulatok csillapítására kell.  Matyi, a blues muzsikában úszó herflis, színpadi mozgásával, tréfás megjegyzéseivel igazi showmen imázst alakított ki napjaikra.

A nagyszerű muzsikusok gondos és ötletdús előadása nagyon élvezetes soundot eredményezett, amit igen komált a fogékony közönség. A viszonylag szűk zenei mozgástérrel rendelkező blues-t megújító, más műfajokkal színesebbé tevő, a népszerűségét egyéb módon segíteni akaró munka egyik sikeres eseménye volt ez az este.

 

 

 

 

 

 

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?