Horváth Péterre emlékeztek

A Jászkunság első történetírójára emlékeztek szerdán délelőtt a Lehel Vezér Gimnázium emeleti folyosóján elhelyezett emléktáblánál.

Antics István gimnáziumigazgató február 22-én 10 órakor köszöntötte a megemlékezőket az iskolai könyvtár bejárata mellett a Horváth Péter tiszteletére állított emléktáblánál. Az intézmény minden évben ilyenkor, február 19-e környékén ad helyet a Horváth Péterről elnevezett jászjákóhalmi honismereti szakkör képviselőinek, hogy koszorúzással és főhajtással emlékezzenek Jászjákóhalma szülöttére, a Jászkunság első történetírójára, jász alkapitányra és a gimnázium volt igazgatójára.

Fodor István Ferenc, a honismereti szakkör vezetője röviden ismertette Horváth Péter (1756-1829) életútját, aki 23 évig igazgatta az idén 250 éves Lehel Vezér Gimnáziumot. Tette mindezt kiemelkedően jól, hiszen nevéhez fűződik az iskola önállóságának megőrzése, amikor a gyöngyösi gimnáziummal össze akarták boronálni. Hamvait a Nagyboldogasszony Főtemplom kriptájában őrzik, bár sírjának pontos helyét nem találták meg. A templom oldalán emléktábla őrzi nevét, ahogy szülőfalujában és a gimnáziumi könyvtár bejárata mellett is.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?