Notebook a diákok és a pedagógusok számára

A Belügyminisztérium köznevelési államtitkára, Dr. Maruzsa Zoltán, volt a vendége november 15-én, szerdán délután a Lehel Vezér Gimnáziumnak. A látogatás apropóját a Klebelsberg Központ által megvalósított „Digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeinek biztosítása a tanulók és a pedagógusok számára” című projekt adta, melynek keretében 140 000 darab notebook iskolákba történő kiszállításával folytatódik, a 2022 tavaszán megkezdett tanulói notebook kiosztási program. A Lehel Vezér Gimnáziumban ezen alkalommal 125 tanuló szülei vehették át az igényelt notebookot.

Dr. Maruzsa Zoltánt az LVG könyvtárában Antics István igazgató, Pócs János, térségünk országgyűlési képviselője, valamint a tankerület vezetői, Zsemberi Zoltán igazgató és Mészárosné Vas Márta, szakmai helyettes fogadta. A Belügyminisztérium köznevelési államtitkára bevezetőjében arról szólt, hogy a kormány a köznevelés digitalizálására egy jelentős projektet indított.

– Az egyik legnagyobb kihívás, ami előtt az egész világon az oktatási rendszerek állnak az az, hogy mit kezdjünk azokkal a digitalizációs folyamatokkal, amelyek a mindennapjainkat megváltoztatják. Ma már minden a számítógépekről, az internetről, egyre több elektronikus műveletről, intézhető ügyekről szól. A gyerekeket erre egyrészt meg kell tanítanunk, másrészt pedig az oktatás környezetét is nagyban befolyásolja a világ digitalizációja. Számos olyan intézkedés van már amellyel erre a helyzetre reagáltunk:

– Bevezettük a Kréta-rendszert, mint elektronikus tanulmányi rendszert, melyet minden iskolában használnak. Ez messze több, mint egy elektronikus napló, hiszen az ebédrendelésen keresztül nagyon sok más funkcióval is bír.

– A tankönyvek világában is változtattunk. Ma már nem csak papíralapon készítjük el azokat, hanem a Nemzeti Köznevelési Portálon okos tankönyvek, videókkal színesítve is rendelkezésre állnak.

– Digitalizáltuk a méréseket. Ma már nem feladatlapokat töltenek ki a diákok amikor a szövegértés, vagy a matematika kompetenciamérés történik. Teljesen elektronizált eljárásokban elképesztő mennyiségű adatot kapunk a tanulási eredményeikről.

– Bővítettük az iskolák sávszélességét, a Wi-FI ellátottságukat.

– Fejlesztettük az iskolák elektromoshálózatát. Mintegy 10 milliárd forintot költöttünk pont a digitalizáció nyomán erre a célra.

A központi fejlesztések kapcsán mindig kritikus elem az, hogy ezek eljutnak-e azok felhasználási pontjára, akiknek szánjuk őket. Ezért van szükség ma a számítógépekre, mégpedig a modern kornak megfelelően, a hordozható számítógépekre.

– A kormány azt a döntést hozta, hogy a digitalizáció, illetve a tanulói eszközellátás javítása érdekében összesen 579 ezer hordozható számítógépet vásárol. Ebből az első 120 ezer eszközt 2022 tavaszán már megvásároltunk és kiosztottunk. Akkor ebből 55 ezret pedagógusok kaptak meg, 65 ezret pedig az akkori 9. évfolyamos tanulók. Most a második szállítási körben vagyunk, amikor 140 ezer notebookot osztunk szét a 7. és a 10. évfolyamba járó gyermekeknek. A következő szállítási körre is készülünk. Jövő év tavaszán az 5-6. és a 9. évfolyamosoknak is biztosítjuk ezeket az eszközöket. A szülők már ezekre az eszközökre is tudnak regisztrálni a Kréta-rendszerben.

Dr. Maruzsa Zoltán ismertetője végén még elmondta, hogy Jászberényben összesen nyolc helyszínen 492 hordozható számítógép átadása történik majd meg. A Lehel Vezér Gimnáziumban ezen alkalomkor 125 szülő vehette át gyermekük notebookját. A köznevelési  államtitkár még kiemelte, hogy nemcsak az állami iskolák, hanem az egyházi és magán intézmény tanulói is élhetnek ezzel a lehetőséggel. Mint mondta 2025-re jutunk el odáig, hogy az 5-12. évfolyamon minden olyan tanuló megkapja ezt az eszközt, akinek szülei azt igényelték. Országosan egyébként 2 572 iskolát érint a notebookok állam által történő ingyenes biztosítása.

Pócs János, a Jászság országgyűlési képviselője arról szólt, hogy 2013-ban, amikor a tankerületi rendszer kialakult, az akkori parlamenti vitában nem volt egység közöttük, hogy ez a rendszer jó lesz-e.

– Ma már egészen biztosan megállapíthatjuk, különösen a mai program kapcsán is, hogy az a szemlélet, ami akkor vezérelt bennünket. hogy minden településen minden gyermek egyformán értékes és egyformán fontos, jó kiinduló pont volt. A gyermekek oktatásának színvonala, vagy egy ilyen eszköz biztosítása, nem lehet annak függvénye, hogy a fenntartó település gazdag, vagy nem gazdag, a család ahová a gyermek született, megengedhet-e magának ilyen kiadást. Ma e program egyik fontos üzenete, hogy nem az önkormányzatoknak, nem a családoknak kell a notebook beszerzésével járó költségeket vállalni. Fontos megjegyeznem, hogy a Jászságban az elmúlt években mintegy 5 milliárd forintos iskolafejlesztés történt. Ezt a korábbi fenntartó önkormányzatok nem tudták volna megtenni. Ez is ékes bizonyítéka, hogy nekünk egyformán minden gyermek fontos – mondta Pócs János.

A sajtótájékoztatót követően megkezdődött a 125 notebook átadás a Lehel Vezér Gimnáziumban.

 

Vélemény, hozzászólás?