Jászladány készül a világtalálkozóra

Az elszármazott és itthon élő jászok találkozóját idén Jászladány nagyközség szervezi a Jászok Egyesületével karöltve, melynek előkészületeiről Bertalanné Drávucz Katalin polgármester asszonyt kérdeztük.

A több ezer látogatót vonzó vándorfesztivált minden évben más-más jászsági település szervezi a Jászok Egyesületével közösen, közülük idén Jászladány vállalta a nagyszabású feladatot. S hogy minden a lehető legnagyobb rendben történjen a XXIII. Jász Világtalálkozón, a település szervezőbizottságot alakított helyi intézményvezetőkből, önkormányzati tagokból, akik havonta üléseznek az aktuális és még előttük álló feladatokról. A rendezvény fővédnöki tisztségét Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke vállalta, védnököknek pedig dr. Lengyel Györgyi közigazgatási államtitkárt, dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési minisztert és Pócs Jánost, a Jászság országgyűlési képviselőjét kérték fel.

Bertalanné Drávucz Katalin polgármester asszony örömmel árulta el, hogy a június 23-tól 25-ig tartandó jász világtalálkozóra a főbb programokat leegyeztették. Már az első napon, pénteken jelentős eseményre kerül sor, hiszen egy szép parkkal gazdagodik Jászladány központja. Az eddig elkerített területet megnyitják a lakosság előtt és itt helyezik el a Trianoni emlékművet, melyet Szikszai János, a Jászladányi Kolping Katolikus Általános Iskola tagintézmény vezetője és felesége, Szikszainé Gál Ildikó tervezett és az önkormányzat egyik intézménye készíti majd el. Szintén az új parkban állítják fel az erdélyi testvértelepülésükről, Csíkrákosról érkező székely kaput is, amely méltó jelképe lesz a két település baráti kapcsolatának.

A szombati nap az előző évek hagyományát követve érseki szentmisével indul, majd a települések látványos felvonulásával és a díszünnepséggel folytatódik. Ekkor iktatják be az új jászkapitányt, mely tisztséget Bertalan János, nyugdíjas helyi vállalkozó viseli majd.

Terveik szerint a nagykoncertek sorát pénteken az Ismerős Arcok indítja, szombaton Zséda énekel, vasárnap pedig az Apostol koncertezik a színpadon. Míg szombaton az ismertebb jászsági együttesek, néptánccsoportok mutatkoznak be, addig vasárnap a jász települések helyi közösségei lépnek majd színpadra.

A világtalálkozó idejére szervezett, időszakos kiállítások minden évben a helyi közösség értékeit, kincseit vonultatják fel. Így lesz ez idén is, hiszen többek között a jászladányiak babagyűjteményét, kézimunkáit és festményeit állítják ki a Móra Ferenc Általános Iskolában. Az időszakos kiállítások mellett egy állandó helytörténeti gyűjtemény is nyílik majd a település kincseiből a régi iskola épületében.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?