Emlékezés a magyar nyelvű színjátszás nagyasszonyára

A Déryné Rendezvényházban tartották a Déryné Emlékünnepséget szeptember 29-én, pénteken, ahol átadták a Déryné emlékplaketteket, s ezt idén egy tisztelgő meglepetés összejövetellel is összekötötték.

 Déryné Széppataki Róza, 1793-ban született városunkban, előadóművészi életművével elévülhetetlen érdemeket szerzett a magyar színjátszás megteremtése terén.  Emlékét a Jászberényben a kulturális élet szereplői és a közművelődés területén ténykedő intézmények egyaránt őrzik. Élete ugyan Miskolc városában ért véget 1872. szeptember 29-én, de ehhez a dátumhoz kapcsolódva, már több mint három évtizedes hagyomány szerint rendeznek ünnepséget városunkban Déryné emléke előtt tisztelegve. Az időpont ebben az esztendőben éppen a hónap utolsó pénteki napjára esett, amikor a nevét viselő rendezvényház dísztermében a művésznő születésének 230. évfordulója alkalmából gyűlt össze szépszámmal az érdeklődő közönség, akiket elöljáróban Budai Lóránt polgármester köszöntött. Ez alkalomból a Jászsági Hagyományőrző Egylet, egy szomorújáték színdarabbal idézte föl Déryné életének záró napját, Az utolsó felvonás címmel. Hortiné dr. Bathó Edit, a közösség vezetője és a Jász Múzeum igazgatója, a színésznő élete végén megírt a memoárját felhasználva állította össze a darabot, amit maga rendezett, illetve a főszereplő alakját is megformálta.

Déryné a 19. század tízes éveitől, annak derekáig lépett fel különböző társulatokban, ahol ünnepelt színésznőként tündökölt. Művészi életútja alatt többször meg kellett küzdenie a személyét és játékát ért kritikus hangokkal, pályája végén egyre népszerűtlenebbé vált, de a színpadtól csak ötvennégy évesen vonult vissza.

A Déryné Emlékünnepség adja hosszú évek óta a keretét, hogy több évtizedes hagyományok szerint, a jászsági kultúra területén kiemelten tevékenykedő egyének és szervezetek munkáját elismerő, Déryné emlékplakettek átadására. A művészeti díjat az alapító szervezetek, a Városvédő és Szépítő Egyesület, a Jász Múzeum és a Déryné Művelődési Központ, illetve utódja a Jászkerület Nonprofit Kft. képviselői ebben az esztendőben két hangszeres zenészt találtak érdemesre a kitüntetésre. A díszoklevéllel és a bronz emlékplakettel Zsiga István prímás cigányzenész és Sas Dániel zongoraművész művészi munkásságát ismerték el.

 

Az emlékünnepséget a Déryné Vegyeskar kórus műsora zárta, majd a Déryné utcában, Széppataki Róza szülőházának helyén álló emléktáblánál, koszorúkat helyeztek el a városvezetés, a kulturális intézmények és hagyományőrző civil közösségek képviselői.

A Déryné Emlékünnepséget követően, az ott résztvevők jó része hivatalos volt a Déryné Rendezvényház nagytermébe, hogy ott egy meglepetés összejövetel részese legyen. Családja és munkatársai által titokban szervezett ünnepség Hortiné dr. Bathó Edit igazgatóasszonynak szólt, aki munkáját anno a Déryné falai között kezdte és szeptember 29-én, pénteken, utolsó munkanapját töltötte a Jász Múzeum vezetőjeként.

A búcsúztató eseményen munkássága számos területén vele együtt tevékenykedő személyek, civil közösségek, szervezetek képviselői köszöntötték félévszázados szakmai pályafutásának zárása képpen. De ez csak egy mérföldkő, életművét nyugdíjas éveiben is tovább folytatja, hiszen ahogy mondta: „a múzeum nekem mindig a szívem csücske marad.”

Demeter Gábor

 

 

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?