Érzelmek variációja tubára

Atyimó Ferenc fiatal tubaművész lebilincselő koncertjének lehettek tanúi a zenekedvelő érdeklődők szeptember 12-én, a legifjabb rézfúvós hangszer születésének 185. évfordulóján a Déryné Rendezvényház dísztermében.

A Filharmónia Magyarország pályázatának keretében, Sas Dániel zongoraművész közreműködésével megvalósuló zenei előadáson az érzelmek széles skáláján mozogtunk többek között Bach és Rachmaninov szerzeményeinek köszönhetően, miközben a rögtönzött interjúkérdések jóvoltából közelebbről is volt alkalmunk megismerni a tehetséges szólistát.

Atyimó Ferenc 1991-ben született Szegeden, Hódmezővásárhelyen kezdte meg alapfokú tanulmányait majd azt követően zeneművészeti szakközépiskolai éveit Szegeden töltötte. 2010-ben került fel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, bachelor művészdiplomája után a mesterfokozatot már a salzburgi Mozart-akadémián szerezte meg.

„Úgy vélem kevesen vagyunk a teremben, akik hallottak már tuba szólókoncertet, egészen ritka az egész országban.” – vezette fel a színvonalas műsort Sas Dániel, aki mielőtt zongorán kísérte volna barátját, még kifaggatta a tubával, a modern szimfonikus zenekarok egyik legfrissebb tagjával történő első találkozásáról.

Atyimó Ferenc eredetileg gitáron szeretett volna tanulni, de – mint arra az előmeghallgatáson fény derült – ujjai nem voltak összhangban dédelgetett álmával, és a vonós hangszerekkel sem sikerült jó kapcsolatot kialakítani. „A legutolsó terem volt a fúvósterem. Ott volt egy ütött kopott, oxidálódott, zöldes-fekete színű csúnyaság, és amikor megláttam, első látásra beleszerettem, azóta is tart ez. Tizenhat éve mindig találok benne valami új inspirációt.”

A folytatásban váltakozva hallhattunk izgalmas zenetörténeti információkat és merülhettünk el a domináns, mély hangú tuba, valamint a lágy, játékos zongora andalító kettősében. Az egy órás, színes és érzelemgazdag műsor során megidéztük a pezsgő olasz barokk, a késő orosz romantika időszakát majd zárásképp Szentpáli Roland – Romhányi Áron virtuóz párosának szerzeményével visszatértünk a jelen klasszikus, némiképp improvizatív stílusához.

Az esemény végén az előadók a résztvevők figyelmébe ajánlották legújabb formációjukat is, a Classfolkjazz Quartettet. Az együttes célja a magyar népzene népszerűsítése az általuk készített feldolgozásokkal, melyekben érezhető a jazz műfaj iránti szenvedélyük, amit a tanulmányaik során megszerzett klasszikus technikával párosítanak.

 

 

 

 

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?