A város első féléves gazdálkodásáról Balogh Béla alpolgármestert kérdeztük

A Jászberény Városi Önkormányzat szeptemberi ülésén tárgyalta a város első féléves költségvetéséről szóló anyagot. Ezt megelőzően még módosították az idei évre tervezett költségvetés bevételi és kiadási oldalát is, miután az első félévben több mint 1 milliár forinttal nőtt a tervekhez képest a bevételi és a kiadási oldal is. A testület különösebb vita nélkül, egyhangúlag fogadta el a város 2023. évi, I. féléves költségvetéséről szóló előterjesztést.

A költségvetés I. féléves előirányzatának módosítása minden évben ilyenkor kerül napirendre. Ez mindig az első féléves költségvetési beszámolóhoz kapcsolódik. Ennek az a lényege és tartalma, hogy az adott időszakban, tehát az első félévben, a költségvetésben történt változásokat bemutassa és a költségvetésben a megfelelő helyre beépítse, mind a bevételi, mind pedig a kiadási oldalon – kezdte beszélgetésünket Balogh Béla alpolgármester, városházi irodájában.

– Most több mint 1 milliárdos kiigazításról van szó, amely pluszként érkezett, de meg is van a helye a költségvetésben.

– Igen, ez így van. Alapvetően ezek plusz pénzek és plusz kiadások. Amit különböző támogatási formában kapunk, az úgy is épül be a költségvetésbe. Egy fél év alatt jelentkezhetnek olyan bevételek és kiadások, amelyek nem voltak előre tervezve. Ilyen például az, hogy az 500 milliós likvid hitelnek egy kis részét igénybe kellett venni. Ez  pár napon belül vissza is lett fizetve, de ezt, s ennek a költségeit a költségvetésben el kellett számolni.

– Igazán izgalmas kérdés az első féléves költségvetés teljesülése. Kiss József, a pénzügyi osztály vezetője szóbeli kiegészítésében elmondta, hogy Jászberény idei, első féléves költségvetése kiegyensúlyozott volt, semmilyen rendkívüli esemény azt nem befolyásolta. Azaz, a 2023-as esztendő első felében a város gazdálkodása kiegyensúlyozott volt.

– Azt gondolom, hogy ez a fajta értékelés a legfontosabb. Más településekről más információkat is hallottam. Vannak olyan helyek, ahol gazdálkodási gondokkal küzdenek például azért, mert a tervezett bevételeik nem úgy alakultak, ahogy tervezték azokat év elején. Elmondhatom, hogy nekünk mid a kiadásaink, mind a bevételeink a terveknek megfelelően alakultak.

– A féléves költségvetés tárgyalásakor elhangzott egy igazán kedvező hír, miszerint a helyiadó bevétel a tervezettnél mintegy 620 millió forinttal több lesz. Ez miből adódik?

– Úgy fogalmaztam a testületi ülésen, hogy addig az időpontig a számbavett helyiadó többletbevétel annyi volt. Ugyanis azonnal nem jelenik meg a számlánkon, másrészt pedig ezeket az adatokat folyamatosan fel kell dolgozni. A feldolgozás akkor azon a szinten tartott, most viszont már azt mondhatom, hogy ez a többlet tovább növekedett. Most úgy tűnik, hogy 650-700 millió forintos többletbevétellel tudunk majd számolni. A bevételek tervezésénél mindig az előző év adataiból indulunk ki. Ezeket az adatokat az adóiroda kezeli. Ők készítenek számunkra számításokat, de az alap az az előző évi adóbefizetések összege. A tervezéshez tartozik még, hogy a nagy adó befizetőinktől az év elején mindig kérünk információt arról, hogy ők mire számítanak. Várhatóan növekszik, szinten marad, vagy csökken az adott évben az adóbefizetésük mértéke. Természetesen ezeket az adatokat is figyelembe vesszük a tervezés során Amíg a december 20-i adófeltöltés „élt”, addig valóban lehetett látni egy adózó ténylegesen befizetett éves adójának a mértékét. Most, hogy az adófeltöltés már két éve nincs, hanem május végéig kell a teljes adót megfizetni, csak a következő év májusában derül ki, hogy pontosan mennyi adót fizettek be. Ebben az évben a vártnál lényegesen nagyobb volt az adókülönbözet, s így várható volt, hogy annak befizetése után lényegesen több lesz a város adóbevétele a tervezettnél. Az fontos volt még, hogy a túlfizetéseket – sokkal nagyobb volt, mint az előző évek átlaga – az adózók nem vették figyelembe az adójuk befizetésénél. Ez nem más, mint túlfizetés, amit mi úgy gondoltunk, hogy a nehezebb gazdasági helyzetben az átlag alá esik majd. Nem így történt. A jelentős többletet 80%-át 10-15 vállalkozás adja össze. Vannak olyan vállalkozások is, amelyek bevétele az elmúlt évben nem várt módon megnőtt, s így az adóbefizetésük is jelentősen emelkedett.

– Ez a plusz 650-700 milliós adóbefizetési többlet kedvező helyzetbe hozza a város vezetését. Nagy kérdés, hogy ezt mire fogják fordítani.

– Én inkább úgy mondanám, hogy a várost hozza kedvezőbb helyzetbe ez a plusz bevétel és a képviselő-testületnek ad lehetőséget, hogy olyan feladatokat is meg tudunk valósítani, amelyeket terveztünk ugyan nem láttunk rá a fedezetet. Nyilvánvalóan vannak jogos igények és kérések, amelyeket megpróbálunk kielégíteni. Ez a többletbevétel lehetőséget ad számunkra arra, hogy olyan valós önerőt tudjunk képezni, amely a zeneiskola fejlesztésének megvalósítását elősegíti. Olyan alapot tudunk képezni, amely gazdaságilag és pénzügyileg is egyértelművé teszi, hogy az önkormányzat a vállalásának eleget tudd tenni. Ez pedig azt jelenti, hogy a beruházás 50%-t mi fogjuk biztosítani. Ezt a testület többször is megerősítette már. Mindenki ismeri a zeneiskola jelenlegi helyzetét, amely méltatlan egy ilyen nagyhírű intézményhez. Természetesen sok más is szóba jöhet, amikor ezen plusz bevétel elosztásáról kell majd döntenünk, de a zeneiskola ebben prioritást élvez.

– Gondolom azt sem hagyják majd figyelmen kívül, hogy ennek a többletnek egy részét akár sikeres pályázatok önerejének biztosítására is fordíthatják, s így további bevételei lehetnek a városnak.

– Természetesen ezt a lehetőséget sem szabad figyelmen kívül hagynunk, hiszen sikeres pályázatok esetén valóban nagyobb lehetőségeink lesznek. Ha egy eredményes pályázat támogatása csak 50% is, akkor már a bekerülési költség felét megnyertük, s ez további lehetőségeket biztosíthat számunkra.

– Sok település már idén szembenézett azzal a problémával, amit a gáz- illetve a villanyáramár emelkedés jelentett számukra. Jászberényt ez hogyan érintette, hogyan érinti?

– Bennünket igazán ez a következő évben érint majd, idén nem. mert a korábban kötött szerződéseink jók voltak, s most járnak majd le. A következő két évben viszont nekünk is számolni kell mind a gáz, mind a villanyáram árának jelentős emelkedésével, amely komolyan érinti majd a költségvetést, elsősorban az intézményeink működtetése kapcsán. Egyébként éppen az áremelkedés kapcsán derült ki, hogy milyen jó szerződéseink vannak. A jövő évi költségvetésben viszont már nekünk új árakon kell terveznünk, s ez jelentős kiadás lesz. Várhatóan 150-200 millió forinttal emelkedik majd ez a költségünk városi szinten, amit így is kell majd terveznünk. Természetesen kötelező számunkra, hogy a gázon és a villanyáramon is spóroljunk. A számított kiadásaink azzal is csökkenhetnek, hogy több intézményünkre (Adóigazgatási Iroda, Szent Ferenc Szociális Otthon, Központi Óvoda, Gézengúz Óvoda, Háziorvosi Rendelőintézet) és a polgármesteri hivatalra is napelemes rendszert telepítettünk. Ez az energiafogyasztás egy részét számításaink szerint képes lesz majd fedezni.

– Összességében kijelenthető, hogy az első félévet jól zárta a városi költségvetés. Ebből adódóan mi várható a második félévben?

– Továbbra is meg kell tartani azt a szemléletet, amit az elmúlt években – a kezdettől fogva – folytattunk. Ez nem más, mint takarékosan, átláthatóan és olyan módon, olyan helyre költsük a közpénzt, a város pénzét, ahol a legjobban hasznosul. Ezen akkor sem változtatunk, ha van egy kis többletünk. Inkább arra koncentrálunk, hogy abból azt valósítsuk meg, ami tervezve volt. Fölösleges, látványos és szemfényvesztő kiadásokba nem fogunk belemenni. Soha nem csináltunk kampányköltségvetést, soha nem tettünk olyan intézkedéseket, amelyek a népszerűségünk növelése miatt kellettek volna.  Fontosnak tartjuk a város fejlesztését, azonban azt látjuk, hogy városunk társadalmának két igen erős jellemzője van: egyrész idősödik, másrészt pedig több a magányos és rossz körülmények között élő ember. Ezért nekünk ezeknek a segítése, az úgynevezett települési támogatások erősítése, kihasználása kiemelt feladatunk. Ezt eddig is kiemelten kezeltük, s így teszünk a jövőben is. Minden jogos igényt megpróbálunk kielégíteni.

Szántai Tibor

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?