Minden perc számít

Az Országos Mentőszolgálat Jászberényi Mentőállomásán az önkormányzat anyagi támogatásával hat új elektromos garázskaput szereltek fel. A mentőszolgálat munkatársai a képviselő-testület tagjainak és a sajtó képviselőinek szerdán délelőtt mutatták be a műszaki fejlesztés eredményét.

A sajtótájékoztatón Szabó Tamás polgármester köszöntötte a megjelenteket, aki elmondta, hogy a város 2.857.000 forinttal támogatta a jelentős ügyet szolgáló beruházást.

Hangsúlyozta, hogy a megvalósult fejlesztés a Jászság lakóinak körében akár életeket menthet, hiszen súlyos esetekben a kivonulás idejét tekintve minden perc számít. Mivel kulcsos állomásról van szó, kivonuláskor az utolsó egységnek kell bezárnia a kaput. Ilyenkor a távirányítós, gyors zárás megfizethetetlen.

Jászberény Városi Önkormányzat Képviselő-testületének Ügy- és Közrendi Bizottsága 2015. évi költségvetési keretéből bruttó 1.257.300 forint összegű pénzügyi fedezetet biztosított a Jászberényi Mentőállomás részére elektromos garázskapuk beszerzése céljából. Ezt az összeget a tavalyi költségvetésből további 1.600.000 forinttal egészítették ki a beszerelés előtti előkészítésre, személybejáró és mágneses zárszerkezet beszerzésére és beszerelésére.

A megyei mentőszolgálat vezetője, Kardos József a berényi állomás jelentőségét számadatokkal bizonyította. Ismertette, hogy tavaly a Jászberényi Mentőállomás 33 dolgozója négy autóval 52 000 lakost látott el. A hozzájuk tartozó hat településen 5 400 mentési feladatot végeztek. A Jászság egyetlen esetkocsija is itt, Jászberényben állomásozik. A vezető kiemelte, hogy a kollégák nagyon jó minőségben dolgoznak, szakszerű, gyors munkájukkal esélyt adnak a gyógyuláshoz. A mentőállomás megérdemli a rá szánt támogatásokat, mint például a közlemúltban történt nyílászáró cserét, a fűtéskorszerűsítést és a most megvalósult beruházást. Kardos József szintén utalt a polgármester által elhangzottakra: a távirányítós garázskapurendszer révén nyert idő egy-egy sérült esetében óriási jelentőséggel bírhat.

Pócs Márton, a Jászberényi Mentőállomás vezetője kifejezte köszönetét a támogatásért, mely révén megvalósíthatták a fejlesztést. Elmondta, hogy a garázssor elejének, az új ajtók környezetének rendbetételére vállalkozóktól remélnek segítséget.

Újságírói kérdésre válaszolva Bojti Sándor megyei gazdasági kiren­delt­ségvezető a közeljövőről is tájékoztatást adott: a továbbiakban a fűtéskorszerűsítés folytatódik a berényi és még másik négy megyei mentőállomáson. Ugyancsak folytatódik a mentőgépkocsik tervszerű cseréje, a járműpark korszerűsítése. Ez annak a fényében különösen bíztató, hogy az itteni négy jármű tavaly 174 ezer kilométert tett meg a betegek érdekében.

A sajtótájékoztató zárásaként a résztvevők megtekinthették működés közben is a garázskapurendszert, és természetesen az autókat is. Az esetkocsi mentőtiszttel, ápolóval és gépkocsivezetővel gyakorlatilag mozgó intenzív osztály 24 órás bevetéssel. A három másik járműből egy ugyancsak 24 órás, kettő pedig nappali, 12 órás szolgálatot lát el.
Szerencsére az ünnepélyes átadás perceit nem zavarta meg riasztás.

Szerzők:
Kárpáti Márta
Halász Lajos

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?