Kifejező erejű absztrakt alkotások

SzínTér címmel nyílt kiállítás, a roomLi a kreatív pont helyiségében, február 21-én délután, a METU (Budapesti Metropolitan Egyetem) és a Jászsági Művésztelep közös együttműködésében tartott, 2022. évi alkotótáborban készült munkákból.

A Jászsági Művésztelep mérföldkövéhez érkezett, mert egy olyan hagyományt próbálunk újraéleszteni, ami még a 90-es években kezdődött. Bár a hely, ötvös és zománcművészeti alkotókra fókuszált, társművészetek felé is mindig nyitott  – kezdte bevezetőjét Sisa Balázs, a művésztelep vezetője. Ilyen alkalom volt, amikor a Pécsi főiskoláról építész hallgatók érkeztek alkotó kurzusokra, több alkalommal. Ezt az egykori jó szokást, az elmúlt nyáron felélesztve, a Metropolita Egyetem építész oktatásban résztvevő hallgatói jöttek egy hetes táborozásra, melynek ideje alatt készítették a most kiállított alkotásokat. Közreműködő konzulense volt a tábornak, Tari Gábor PhD. festőművész, egyetemi docens, aki tanácsaival segítette az alkotómunkát, így a legilletékesebb személyként nyithatta meg a kiállítást.

Tari Gábor elmondta, hogy a Jászsági művésztelepen, gyönyörű természeti környezetben, geometrikus, absztrakt képeket festettek a résztvevők, és ebből is látható, hogy ez alkalommal hiányoztak a hagyományos művésztelepi témák. De a dolgok változnak, az idők folyamán számtalan irányzata lett a kortárs művészetnek, benne az építészetnek is. Ilyen például a „folding”, a hajtogatás, amikor az épület tömege már ilyen, háromszöges jellegű a struktúra legtöbb helyen, amiket a tábor alatt is kerestek, kutattak. Ezek a fajta formák már megjelentek neves tervező stúdiók belső tereiben. Ezért aztán a formanyelv keresését gyakorolták, hogyan formáljanak meg valamit, legyen az épületbelső vagy külső, lámpatestek, bútorok, design elemek. Ezzel a háromszöges, kicsivel szabadabb formavilággal keresték ezt a fajta alkotói nyelvet. Kiszakadva a hétköznapok világából, nyugodt és inspiráló közegben dolgozhattak az alkotók, ahol saját világukat tudták háborítatlanul és élmény szerűen csinálni, fényeket, árnyékokat, irányokat, a kompozíciót a természetből lesték el, mely absztrakt módon a háttérből instruált.

Ezeknek az absztrakt képeknek van kifejezőereje, csak itt a kifejezés  az egyensúlyérzékbe, a ritmikába, az irányoknak a dinamikájába, a térhatásban és olyan elemekben jelentkezik, amit az ember zene hallgatása közben érez. Ezeknek az alkotásoknak is van érzelmi tartalma – zárta gondolatait Tari Gábor és reményét fejezte ki, hogy módjukban lesz idén is termékeny alkotó hetet eltölteni, a Jászsági Művésztelepen.

A kiállítás a rommLi-ban, március 5-ig tekinthető meg, nyitvatartási időben.

 

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?