Projektzáró konferencia

A STIMULART Interreg Közép Európai programprojektjének záró konferenciáját tartották március 1-én a Lehel Film – Színházban.

A szakmai konferencia, a kis és középvárosok, valamint tágabb térségeik vonatkozásában, a kulturális és kreatív erőforrások, és közösségek fenntartható fejlesztésének lehetőségeit mutatta be. Hazai és nemzetközi jó gyakorlatokat, arra vonatkozóan, milyen módon válhatnak a kulturális tartalmú és a kreatív tevékenységek egy város és térsége, kiemelt lehetőségévé, annak érdekébe, hogy annak közössége, vonzereje erősödjön és közben minél több tehetséges kreatív embernek, vállalkozásnak megélhetést biztosítson.

A konferenciát online is lehetett követni és meghívták erre az eseményre a projektben együttműködő városokból a partnereket. Németországot Amberg és Naumburg képviselte, a szomszédos Szlovéniát Kamnik, míg Olaszországból Vittorio Veneto csatlakozott.

A projektzáró rendezvényt egy nemzetközi partnertalálkozó előzte meg, ami a projektnek is a záró partnertalálkozója volt. Az eseményen összefoglalták a három évnek az eseményeit, minden partner megosztotta azokat a tapasztalatokat, amelyek a legfontosabbak voltak számukra ahhoz, hogy saját városukban, minél nagyobb hasznosulással éljen tovább ez a projekt. Jászberény esetében is ez volna a legfontosabb. Ennek megtestesülése, dokumentált anyaga, a jász főváros, kreatív és kulturális témában írott stratégiája. Ebben feltárták a lehetőségeket, azokat az adottságokat, amelyekre alapozva erősíteni lehet a kreatív gazdaságot.

Az elmúlt év szeptemberében nyitott meg, a roomLi – a kreatív pont című közösségi tér, ami ennek a nemzetközi projektnek a kísérleti, pilot projektjeként valósult meg, mint új városi attrakció. A helyi hagyományokon alapuló kreatív tevékenységek népszerűsítése és sikeres piaci szereplés érdekében. Ezt már nagyon sokan ismerik és használják a városban és az ide érkezők is. A bolt funkció a vezető, de sok más foglalatosság párosul hozzá a közösségi élet szintjén, illetve a stratégiai partnerépítés is nagyon fontos vonulata a tevékenységnek, illetve a tudás átadás mindenféle szintem, szakkörök, foglalkozások, workshop-ok formájában.

A nap folyamán egymást követték a tematikus előadások, majd a STIMULART partnerek mutatták be a városaikban végzett tevékenységeket, ki a helyszínen élőben és volt, aki online formában. A program során átadták a STIMULART díjat, melyet Gasper Selko, Kamnikból érkezett kreatív zenésznek ítéltek oda tevékenységéért. A konferencia zárásaként a roomLi – a kreatív pont helyiségét keresték fel a résztvevők, ahol megismerhették az újszerű belsőépítészeti megoldásokkal berendezett, kreatív termékeket árusító boltot.

 

 

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?