Az oktatási rendszer javításáért demonstráltak

Jászberény is beállt azon városok sorába, november 11-én délután, ahol a pedagógusok, a szülők és a diákok együtt demonstráltak, egy jobb oktatási rendszer létrehozásáért.

A Szentháromság téren a jászberényiek mellett a környező településről érkező demonstrálók is kiálltak az oktatási rendszer javítása mellett. A megjelenteket a demonstráció szervezője, Belányi Csaba köszöntötte, aki a JÁI informatikusa, rendszergazda több település iskolájában és Jásztelken órákat is ad (digitális
kultúra, technika). A JNSZ Megyei Pedagógus Szakszervezet Intézőbizottságának elnöke bevezetőjében elmondta, hogy a rendezvény pártoktól és politikától mentes, majd előbb a pedagógusokat, azután a diákokat és végül a szülőket szólította meg, akik jelezték jelenlétüket.
A magasabb bért, a terhelés csökkentését, a szakmai szabadságot nem csak a tanároknak követeljük, hanem minden pedagógusnak, tanárnak, tanítónak, szakképzésben dolgozónak óvodapedagógusnak, gyógypedagógusnak is, hangzott el a rendezvényen, ahol felolvasták követeléseiket is.
– Érdemi és nyilvános párbeszédet az oktatás megújításáról. Hiteles tájékoztatást a kormány
és a közmédia részéről.
– Szüntessék meg a pedagógusok lejáratását, az oktatási szereplők megfélemlítését. A kirúgott
vagy leváltott tanárokat azonnal helyezzék vissza.
– Megbecsülést a pedagógusoknak.
– Érdekérvényesítő sztrájkjogot a pedagógusoknak.
– Felelős, hozzáértő oktatásirányítást, önálló oktatási minisztériumot.
– Kisebb terhelést a diákoknak és a pedagógusoknak.
– Esélyteremtő, minőségi oktatást és és nevelést mindenkinek az óvodától az egyetemig. –
Versenyképes és értékálló bérezést az oktatásban dolgozóknak.
– Minőségi, 21. századi környezetet a tanuláshoz, a tanításhoz, a neveléshez.
– Szakmai szabadságot és támogatást az oktatásban.
– Korszerű Nemzeti Alaptantervet, szabad tankönyvválasztást.
A követelések meghallgatása érdekében egyperces néma csenddel folytatták a demonstrációt, melyen elhangzott még egy szavalat, majd kétszer énekelték el a demonstrálók a Grund című dalt, s a Sárga rózsa című dal is elhangzott.

A demonstrációról, amely rendben lezajlott, annak szervezője, Belányi Csaba a következőket mondta:
– Az oktatásról a testületen belül folyamatosan beszéltünk, megállapítottuk, hogy nem jó a rendszer, de senki sem akarta a marsallbotot a kezébe venni. Úgy gondoltam, hogy valakinek ezt el kell kezdeni és felvállaltam. Nagyon boldog vagyok, hogy ennyi ember kijött. Azt is tudom, hogy nem ennyien vagyunk, hanem sokkal-sokkal többen. Azok, akik most nem mertek közénk jönni, remélem legközelebb, ha lesz ilyen esemény, itt lesznek. A jászok mindig is kivívták a szabadságukat és most azt is bebizonyították, hogy fontos nekik az oktatás. Remélem, hogy ezek után lesznek olyanok, akik hasonló rendezvények szervezését
felvállalják. A nejem tudja, hogy én a szívemből élek, de ide ma úgy engedett el, hogy ne a szívemből, hanem az eszemből beszéljek, s ezt tettem.

A demonstráció szervezője arra is felhívta a megjelentek figyelmét, hogy november 26-án a Pedagógusok Szakszervezete tüntetést szervez az Országház elé. Ezen a szombaton délelőtt a Kossuth térre várják az oktatásban dolgozókat, a szülőket és a civil szervezeteket.

Vélemény, hozzászólás?