Demonstráció az erőszak ellen

November utolsó napján, szerdán délután civil demonstráció volt a belvárosban a családon belüli erőszak és bántalmazás ellen. A szervezők szerint mindenki segített jelenlétével, aki eljött, mert sokan kellenek ahhoz, hogy megfelelő figyelmet kapjon ez a téma.

Mindig szomorú, ha tabu témának számító dologról beszélünk. Mennyire aktuális téma ez ma? Ahogy Mócsa Nikoletta a megmozdulás egyik szervezője elmondta, nagyon aktuális. Személyes ismerősi körben is bizonyosan találni ilyen esetet. Nagyon félnek ezek a gyerekek, anyák vagy éppen apák, hiszen férfiak is kerülhetnek ilyen helyzetbe.

Ami miatt ez a demonstráció született, az a nagyon szomorú apropó, hogy Jászberényben egy helyi család is érintett. Az anyuka Facebook-on osztotta meg történetét és kért segítséget. Létre is jött egy nyitott csoport – abban a pillanatban 885 taggal az ország minden részéből –, amelynek a neve Összefogás Gabiért és a gyerekekért. A demonstráción, a családon belüli erőszak, a bántalmazás ellen szólt a tüntetés. Az pedig, hogy ennek egy helybeli érintettje bátran kiállt a nyilvánosság elé, nagy lökést adott a megmozdulásnak.

Tudjuk, hogy többen is vannak érintettek ebben a helyzetben, de nem mindenki mer kiállni jogaiért. Nekik elsősorban bátorításra, támogatásra van szükségük. Ezzel a rendezvénnyel a szervezők célja „felhívni a jogalkotók figyelmét arra: nincs meg a törvényi háttere annak, hogy az érintett anyák vagy apák harcolni tudjanak gyerekeikért”. Szerintük ennek egyik oka, hogy hazánk nem alkalmazza az isztambuli egyezményt, amit Magyarország 2014-ben aláírt, de nem ratifikált.

Akit sérelem ér, bajba jutott, elsősorban a gyámhivataltól és különböző területen dolgozó szakemberektől tud segítséget kérni, maga és gyermekei számára. De tapasztalható, hogy a törvény nem mindig a bántalmazott mellé áll. Felszólalásában, Dr. Spronz Júlia jogász, a Patent (joggal a nőkért) egyesület képviselője erről beszélt. Az a tapasztalatuk, hogy a bíróságok növekvő számban helyeznek el gyerekeket a bántalmazónál, és ezek nem elszigetelt esetek, hanem jogi rendszerhibák következményei. Nőket, gyerekeket érintő erőszak esetén, csak a tragédia bekövetkezése után történt előrelépés.

Beszédet mondott a gyermekeiért harcoló Nagy Gabriella, akinek támogatására, megsegítése is szerveződött a demonstráció. Ő is a családon belüli erőszak áldozatai összefogásának szükségességét hangsúlyozta, kiemelve, hogy elsősorban a gyerekek érdekében „az érzéketlen hatóságok tevékenységével szemben hallatnia kell a hangját a társadalomnak”. Egy zeneszámmal is készült, Balázs Fecó Ártatlan világ című számát énekelte el, saját gitárkíséretével.

A közel másfélszáz résztvevő, a békés demonstráció lezárásaként gyertyagyújtással emlékezett a családon belüli erőszak, a bántalmazás áldozataira.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?