Demonstráció az elkerülő útért

Az elkerülő út 3. ütemének megépítése nem tűr további halasztást! címmel tartott sajtótájékoztatót, majd tüntetéssel és félpályás útlezárással demonstrált a Demokratikus Koalíció jászberényi szervezete november 10-én a délelőtti órákban.

A helyszínt – a témához illően –, a várost Jászjákóhalmával összekötő úton közel a 3. ütem kezdeténél lévő körforgalmi csomópont közelében „találták meg”. A megmozdulás célja volt, hogy felhívják a kormányzat figyelmét a Jászberényt sújtó közlekedési problémára, az elkerülő út harmadik ütemének mielőbbi megvalósítására.

Gedei József, a Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselője két tényt, majd egy-egy következtetést és ígéretet fogalmazott meg tájékoztatójában. A két tény közül az első pozitív, mert a várost elkerülő körgyűrű I. és II. üteme 2010 évet megelőzően megvalósult, a második pedig negatív, mert a körgyűrű harmadik üteme nem épült meg. Gedei József következtetése: nem tett meg mindent a kormányzat – mert nem tartja fontosnak –, hogy a Jászberényt elkerülő út befejező üteme elkészüljön.

A város minden polgára tudja, erre nagy szükség van, hogy javuljon a forgalombiztonság, sétálható főtér létesülhessen, az épületek, belső utak ne romoljanak tovább, és az egészségünk védelmében is fontos volna a megvalósulása. Örömteli, hogy a város vállalkozói összefogtak, levelet írtak a kormányzatnak, ám véleménye szerint ennek sem volt hatása, nem mozdította előre az elkerülő út befejező szakaszának ügyét.

A Demokratikus Koalíció aláírásgyűjtést kezdeményezett a körgyűrű III. szakaszának építése ügyében, amit pénteki napokon tovább folytatnak a piacon. Ezzel a figyelemfelhívással is a jászberényieket próbálják arra buzdítani, hogy ők is mondják el minden fórumon, hogy erre az útszakaszra nagy szükség van, ez előmozdíthatja az ügyet, nem szabad, hogy elaludjon ez a dolog.

Végezetül, ígéretként az fogalmazódott meg, hogy folytatják akcióikat, addig amíg az eredménnyel nem jár. Ha nem jár eredménnyel, és a Demokratikus Koalíció kormányzati tényező lesz, első dolga Jászberény vonatkozásában, hogy ezt segíteni, támogatni fogja és megépíti az elkerülő út harmadik ütemét.

Stefán Ildikó a Jász Nagykun Szolnok Megyei Közgyűlés DK-s tagja elmondta: fel fogja tenni kérdéseit a közgyűlésben az elnöknek, hogy milyen lehetséges lépéseket tehet a megyei közgyűlés, hogy az elkerülő út megépülhessen.

Gregor István, a Városüzemeltetési bizottság DK-s tagja elmondta a Közútkezelő aszfaltszőnyegezést valósít meg tavasszal a Gyöngyösi úton. Szerinte az csak látszat dolog lesz, mert újjá varázsolják azt az útszakaszt, de a következő években nem lehet tudni, mi lesz belőle, mert az áthaladó kamionok tönkre tehetik. Az egész belváros megújításának a lényege, hogy az elkerülő út megépüljön, és a fent említett útfelújításra elköltött több milliárd forint sem lesz kidobott pénz, mert annak jó minősége sokáig meg tud maradni.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?