Egymilliárd a Malom-projekt befejezéséhez

Rendhagyó módon kezdődött a Jászberény Városi Önkormányzat májusi, soros ülése. A tanácskozás vendége volt Pócs János országgyűlési képviselő és Borbás Zoltán, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés alelnöke. Mintegy másfél árán át őket kérdezhettek a berényi önkormányzat tagjai.

Ahogy az várható volt, az első téma a Malom-projekt befejezésének kérdése volt. Pócs János elöljáróban elmondta, hogy ő már akkor figyelmeztette a városvezetést, amikor felmerült a kivitelezővel történő szerződés felmondásának lehetősége.

– Már akkor elmondtam, hogy ez nem jó lépés, mert az lesz a vége, hogy vissza kell fizetni a támogatás összegét. A városvezetés azonban úgy döntött, hogy felbontja a szerződést. Ezt követően is megkereshettek volna, hogy próbáljak meg állami segítséget kérni a visszafizetés kapcsán, de nem tették. Én csak akkor tudok segíteni, ha kérik a közbenjárásomat és megfelelő információkat kapok. A Dalkia-ügyhöz hasonlóan kellett volna eljárni, amikor jött is az állami segítség – mondta Pócs János.

Borbás Zoltán azt a konstrukciót vázolta fel, ami a megoldása lehet a Malom-projekt befejezésének. Mint mondta, a megyei közgyűlés 1 milliárd forint erejéig tudná támogatni a beruházás megvalósítását.

– Egy konzorciumot kellene létrehozni Jászberénnyel, melynek vezetője a megye lenne. A tulajdonos Jászberény maradna, s az üzemeltetés is a város feladata lenne. A támogatás mértéke 50%-ban lenne maximálva, azaz, ha 1,5 milliárd forintba kerülne a projekt befejezése, akkor a megye 750 millióval járulna hozzá. Felmerült menet közben, hogy az eredeti műszaki tartalmat is lehetne, kellene változtatni. Ebben is partnerek vagyunk – mondta Borbás Zoltán.

Arra a kérdésre, hogy sikeres egyeztetések után mikorra lehetne várni a projekt lezárását, a megyei közgyűlés alelnöke egy 2-2,5 éves határidőt fogalmazott meg.

Budai Lóránt polgármester kijelentette, hogy továbbra is nyitottak a megbeszélésekre, egyeztetésekre, s reményét fejezte ki, hogy a korábbiaknál sikeresebb együttműködés esetén valóban befejeződik majd a Malom-projekt.

Dr. Gedei József négy kérdést tett fel Pócs Jánosnak a jászberényi főiskola, a katonák földjének megszerzése, a Hatvan – Jászberény – Szolnok főút kétsávosítása és a jászberényi állatkórház kapcsán. Egyetértettek abban, hogy Jászberénynek nagyon fontos, hogy legyen felsőoktatási intézménye. Ennek érdekében már többször sikeresen jártak el az állami és egyházi szerveknél is, derült ki Pócs János szavaiból. Abban sem volt vita, hogy a campusnak meg kell találni a helyét a felsőoktatás szervezetében. A Hatvan – Jászberény – Szolnok főút kétsávosításában is egyetértettek, hiszen ez további lehetőségeket biztosítana a már itt működő és az esetleg ide települő gazdasági egységek számára is. A Katonák földje esetében az országgyűlési képviselő elmondta, hogy az állam a város ajánlatára vár: milyen ingatlant, földterületet tudna cserében felajánlani. Dr. Gedei József szerint itt valami más konstrukcióra lenne szükség, hiszen az önkormányzat híján van szabad, elcserélhető ingatlanokban. Az állatkórház ügyét pártolja Pócs János, de ezzel kapcsolatban egyeztetnie kell, hogy van-e jelenleg erre igénybe vehető állami forrás.

Bobák Zsolt a neszűri kerékpárút állapotának javítása érdekében emelt szót. Pócs János jelezte a képviselőnek, hogy ne a Jobbik országgyűlési képviselőihez forduljon ennek kapcsán, hanem hozzá.

Szó esett még az egykori hűtőgépgyári strand sorsáról is. Pócs János ebben a kérdésben is hiányolta a megkeresést, Mint mondta, egy budapesti embertől tudta meg, hogy mi az önkormányzat szándéka.

– Én támogatom a volt hűtőgépgyári strandfürdő felújítását akkor is, ha azt az önkormányzat és akkor is, ha azt esetleg vállalkozás, vállalkozó vállalja magára. Ám jó lett volna, ha erről a kérdésről is előzetesen egyeztetett volna velem a város vezetése – mondta Pócs János.

Amint az várható volt, a Jász Expo kontra Jászsági Gazdasági Napok kapcsán is véleményt formált a honatya, miután Balogh Béla alpolgármester megkérdezte, vállalja-e, hogy utóbbi rendezvény fővédnöke lesz.

– A Jászság gazdasága nem bír el néhány héten belül két hasonló, nagyszabású rendezvényt. Nincs is értelme kettőt rendezni. Tavaly Jászapátiban megrendeztük, miután Jászberény nem vállalta azt. Egy 25 milliós rendezvény volt, melyre jelentős állami támogatást sikerült megszereznünk. Ehhez persze kellett, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter legyen a fővédnök és ő nyissa meg a rendezvényt. Nem tudtam az önök szándékairól, mert nem tájékoztattak. Én elengedem a Jász Expót, nem lesz az idén. Önök rendezzék meg a Jászsági Gazdasági Napokat, de annak én nem lehetek a fővédnöke. A fővédnök az az országos vezető, aki támogatást tud hozni a lebonyolításhoz. Sok sikert kívánok a rendezvényhez, de ez legyen az önök felelőssége – mondta Pócs János. aki ennek kapcsán is az egyeztetés hiányát hangsúlyozta.

Említésre méltó még a képviselővel folytatott beszélgetésből, hogy Budai Lóránt polgármester gratulált Pócs János ismételt választási sikeréhez.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?