Három beadott és egy készülő pályázat

A jászberényi képviselő-testület áprilisi ülésén, amint arról korábban már beszámoltunk három pályázat beadásáról is döntött. Hogy ezek pontosan milyen célokat szolgálnak, arról Budai Lóránt polgármester tájékoztatta szerkesztőségünket.

 A “Belterületi utak fejlesztése” tárgyában kiírt pályázat 250 millió forintos támogatásából Jászberény belterületén, több helyszínen (Táncsics Mihály utca, Mészáros Lázár utca, Réz utca, Nádor utca, Madách Imre utca, Tarnay Alajos utca, Rácz Aladár utca, Riszner sétány) megvalósulhat az út- és járdaburkolatok felújítása és a kapcsolódó közművek korszerűsítése, továbbá a Nádor utcán – a járda felújításán túl – két gyalogátkelőhely kialakítása.

Az “egészségügyi és szociális infrastruktúra fejlesztése” témakörében elnyerni kívánt 100 millió forint segítségével lehetőség nyílhat a Szent Ferenc Egyesített Szociális Intézmény, valamint a Jászberényi Család- és Gyermekjóléti Központ fejlesztésére.

A “szociális célú városrehabilitáció” elnevezésű pályázat 178 millió forintos támogatásának felhasználásával a leszakadó és leszakadással veszélyeztetett közösségek felzárkóztatására és integrációjára szeretnénk lehetőséget biztosítani. A beadandó pályázat elsősorban a Neszűrben élőkre fókuszál és számukra igyekszik segítséget nyújtani, többek között az oktatás és fejlesztés, az egészséges élet, valamint a bűnmegelőzés terén. A projekt szakmaiságának egyik záloga a 2015-ben alapított Adj Esélyt Alapítvány.

Köszönöm a polgármesteri hivatal szakembereinek előkészítő munkáját és a képviselő-testület egyhangú támogatását! A fenti projektek megvalósulásával újabb nagy lépéseket tehetünk a város kényelmesebbé, biztonságosabbá és élhetőbbé tétele felé. Bizakodva várjuk az irányító hatóság döntését.

A polgármester egy olyan készülő pályázatról is szólt, amely minden bizonnyal sokak érdeklődését kiváltja, hiszen egy olyan, Jászberény életében ikonikus épület felújításáról szól, mint a Honvéd Jász Kaszinó

– A Honvéd Jász Kaszinó épületében és udvarán egykoron nagyon színes kulturális élet folyt, ám az elmúlt ciklusok alatt elődeink még az állagmegóvásra sem fordítottak. Mi azonban egészen másként gondolkodunk. Az elmúlt időszak kisebb helyreállítási munkálatai után, hamarosan pályázatot kívánunk benyújtani az egykor szebb napokat látott épület és környezetének felújítására.  Ehhez azonban alátámasztó dokumentumok is szükségesek, ezért ma helyszíni bejárást tartottunk az ingatlanban. A tervezők a pincétől a padlásig bejárták az épületet és felmérték annak jelenlegi állapotát. Kiemelt célunk és szívügyünk a felújítás, ezért a szakemberekkel együtt mi is megtekintettük az egykor kaszinóként és iskolaként funkcionáló, illetve katonai célokra is használt épületet.

Őszintén remélem, hogy a pályázat benyújtását a képviselők többsége támogatja majd. Ha így lesz és a dokumentum elbírálása pozitív lesz, nem is olyan sokára újra régi pompájában láthatjuk majd Jászberény egykori ékességét, a Tiszti Klubot.

 

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?