A lényeg a szeretet

December 21-én, pénteken tartotta Jászberény Város Önkormányzata a már hagyományos Gyermekek karácsonyát, mellyel a város hátrányos helyzetű gyermekeinek igyekeznek szebbé tenni az ünnepet.

Szép számmal érkeztek meghívottak az Ifjúsági Házba péntek délután, ahol Balog Donát képviselő köszöntötte a megjelenteket. Az ünnepi beszédek sorát Szabó Tamás polgármester azzal kezdte, hogy a rendezvénnyel szeretnék boldogabbá tenni az ünnepet és egyben támogatást nyújtani azok számára, akiknek a karácsony is sokszor a nélkülözésről szól.

A szót Bozóki Imre, a Diákönkormányzat elnöke fűzte tovább rávilágítva változó világunkra, melyben meg kell őrizni az ünnep valódi értelmét. Ez az együtt töltött időben gyökerezik és a közös készülődésben, melyek igazán széppé tehetik a karácsony estéket.

Pócs János, a Jászság országgyűlési képviselője a hátrányos helyzetről osztotta meg bátorító gondolatait. „Mindenkinek az életében vannak olyan dolgok, amivel úgy érezzük, hátrányos helyzetűek vagyunk” – utalt a személyes nehézségekre, majd ezekkel a szavakkal folytatta beszédét: „Ha a fejünkben és lelkünkben nem bélyegezzük meg magunkat, hogy hátrányosak vagyunk, akkor nem is vagyunk azok!” A képviselő pályafutása során szerzett tapasztalataiból merített, hiszen ő is számos nehézséggel találta szembe magát a Parlament kapujában. Sikereinek elérésében nagyban szerepet játszott hite, akaratereje és bizonyítási vágya, melyre szintén bátorította a közönség soraiban ülőket. A hit az ünnep legfontosabb üzenete is egyben, melyet érdemes mindenkinek megragadnia.

Az ünnep lényege továbbá szeretetet adni, melyről már Versler Sándor káplán szólt a pódiumon. Az anyagi dolgokat bárhol és bármikor meg tudjuk venni, de a másik személy nem megvásárolható. Éppen ezért az egymással töltött idő a legnagyobb érték, ami nem pénz, hanem akarat és emberség kérdése. Az ajándékozással is szeretetünket fejezzük ki, azonban mindegy mit kapunk, sokkal fontosabb, hogy milyen lelkülettel adjuk azt – mondta a káplán.

Mező István református lelkész saját történetéből mutatott rá Jézus nagyságára. Elmondása szerint kisgyermekként sokszor rosszul viselkedett, azonban az igén keresztül Isten jó irányban változást hozott létre az életében. „Miközben szemléltem Jézus Krisztus szeretetét, reménységét, hitét a Szentíráson keresztül, az én szívem is örömre gyúlt” – emelte ki a református lelkész.

Az ünnepi gondolatok után a Palotásy János Zeneiskola tanárai és növendékei színvonalas, meghitt műsorral kedveskedtek a jelenlévőknek. A zenei élmények önmagában szép perceket adtak, majd sor került az önkormányzat ajándékcsomagjának átadására is. Ezt követően több család maradt a játszóházban közösen múlatni az időt.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?