Hordozható nyugalom

Március 13-án, kedden koraeste a Déryné Rendezvényház dísztermében a Maci Alapítványi Óvoda óvodásai és nevelőik nyitották meg színpadi játékukkal a Lelki Köldökzsinór Egyesület tavaszi rendezvényét. Mesejátékukkal tanítottak bennünket, felnőtteket: játékosan érdemes élni, teljes figyelmünkkel csak arra figyelve, amit csinálunk.

Az egyesület idei terveinek fókuszában a „tudatos szülőség” áll. Mielőtt erről szólnánk, néhány gondolat a jászberényi egyesületről, amely dr. Ördög János szülész-nőgyógyász, holisztikus orvos elképzelése alapján kelt életre alig több mint két éve.

A köldökzsinór vált az egyesület névadójává és szimbólumává. Mindannyian teljes értékű létezői vagyunk a világnak, ugyanakkor összeköt bennünket egy bölcs rendező elv és egy kimeríthetetlen erőforrás. Láthatatlan köldökzsinórként szellemileg vezérel, lelkileg erőt ad. Küldetésük lényege: teljes értékű támogatást nyújtani a családok tudatossá válásához az élet körforgásában, a fogamzástól a szülésen, a gyermeknevelésen át a felnőtté válásig.

A rendezvényen elsőként Nagy Nikolett, az est háziasszonya, egyesületi tag köszöntötte a jelenlévőket. Figyelmünkbe ajánlotta, hogy mindannyiunk életét megkönnyítené, ha azokhoz a dolgokhoz, emberekhez, eseményekhez, amiket nem tudunk megváltoztatni, elkezdenénk a hozzáállásunkat megváltoztatni. Ez a lelki felemelkedésünk „hét létrafoka”, amely szerint érdemes tudatosan élni: ítélkezés mentesség, türelem, bizalom, könnyedség, megérzés, megengedés és elengedés.

A folytatásban dr. Ördög János előadásában azt hangsúlyozta, hogy mindig arra figyeljünk, ahol éppen vagyunk, amit csinálunk. Ne a múlton rágódjunk, és ne is a jövőn aggódjunk, mert ez hiábavaló, felesleges energiapocsékolás. Egyetlen valós idő a jelen, itt és most változhatunk, változtathatunk, gyógyulhatunk, szerethetünk, boldogulhatunk. Figyelemmel legyünk magunk és mások iránt, szándékos, elfogadó figyelemmel. Egyedül a figyelmünk és a hozzáállásunk a miénk. Ahogy az előadó fogalmazott: fontos segíteni a családokat mind a várandósság és szülés, mind pedig a gyermeknevelés terén. A program célja, hogy mindenki megtanuljon bánni az ismétlődő, vagy tartós hangulat-zavaraival (aggodalom, szorongás, félelem, pánik, boldogtalanság, depresszió). Mert ezek tesznek boldogtalanná, elégedetlenné, stresszessé, beteggé.

Mit is jelent tudatosnak lenni? – hangzott a kérdés. Ördög doktor megadta a választ: „Ez nem jelent mást, mint bölcsen megfigyelni önmagunkat, a gondolatainkat, az érzéseinket, a testünket, a környezetünket, és mindezeket ítélkezés nélkül elfogadni. Éljük az életünket tudatosan, meghagyva mindent és mindenkit olyannak, amilyen.”

Dr. Ördög János részletesen bemutatta azt a módszert, amelynek elsajátításával tudatosan élhetjük az életünket. Ez a: tudatos jelenlét, éber figyelem, a „hordozható nyugalom”, szakszóval mindfulness. A nyolchetes tréning során feltárhatók az eredendően bennünk rejlő képességek, a mindennapi életünk egyszerűbbé, stresszmentesebbé válik, megtaláljuk a helyes hozzáállást és helyes megoldást a nehéz helyzetekhez.

Az est során Kámán Éva szociológus is megosztotta a jelenlévőkkel gondolatait. Ő a figyelemzavaros gyermekekről beszélt, és arról a módszerről, amely segítségével javítható az ilyen gyermekek problémája, és egyben segítség a szülőknek is a nevelésben. Ez is a tréninghez kapcsolódik, mint nevelési elv. Elmondta, legfontosabb, hogy a gyermekünk érzéseit, érzelmeit értsük meg, fogadjuk el olyannak, amilyen. Lássa, hogy partnerek vagyunk. Ugyanakkor fejlesszük a nevelési elveinket: a meggondolatlan reakciók helyett az elfogadás, a türelem óriási erény. Legyünk önmagunkkal és gyermekünkkel is elfogadók, megértők, ugyanakkor tereljük őket szeretettel, mutassunk helyes mintát számukra.

És ami a legtanulságosabb, közreadta a két év alatt tartott 165 tréningje gyakorlati tapasztalatait. A beérkezett 11 pályázatból és a számos, inspiráló visszajelzésből egyértelműen kiderült, hogy aki az egyesülettel és a nyugalom-tréninggel tart, az minőségi változásokat teremthet az életében. Az írásos beszámolók szerint krónikus betegségek hordozói váltak tünet- és panaszmentessé, évtizedes testi fájdalmaktól, nyomasztó gondoktól, feszültségektől, ijesztő pánik-rohamoktól szabadultak meg a tudatos jelenlét gyakorlói.

Buschmann Éva

Buschmann Éva

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?