Jubileumok jegyében

Három kerek évforduló is kötődik ebben az esztendőben a Jászság Népi Együtteshez, melyekből kettőt grandiózus gálaműsorokkal ünnepelnek majd. Erről tartottak sajtótájékoztatót május 17-én délelőtt, a Jászság Népi Együttes székházában, a Víz utcában.

A hármas ünnepük lesz ebben az évben – kezdte Szűcs Gábor, Jászság Népi Együttes művészeti vezetője. A népi együttes 50 éves, a Viganó Alapfokú Művészeti Iskola 20 éves és a Csángó Fesztivál sora pedig 30. rendezéséhez érkezett.

A fennállásának két évtizedes évfordulóját ünneplő Viganó AMI amely az utánpótlás bázisa az együttesnek június 3-án, pénteken, a Szabadtéri Színpadon tart jubileumi és egyben évzáró gálát. Erről Szűcsné Urbán Mária, Viganó, AMI igazgatója tartott ismertetőt. A műsort, a tervek szerint, egy moldvai csángó zenekar indítja. A fellépők között láthatja a közönség a Kis Árendás és Galagonya Táncegyütteseket, a Barkóca Gyermek Néptáncegyüttest, valamint a már ifjúsági korosztályt képviselő Árendást, a zenei kíséretet a Zagyva Banda húzza. Az ünnepi estén bemutatkoznak a művészeti iskola népzenész és népi énekes tanítványai, valamint Jászság más településein működő, de az intézményhez kapcsolódó tánccsoportok is. Az együttesek mellett, a tehetséggondozás jegyében, szólóban és párban is szerephez jutnak az ifjú néptáncosok.

A „Időtlen értékek” címmel láthatja a közönség a Jászság Népi Együttes fél évszázados jubileumát ünneplő gálaműsort, június 4-én, szombaton, szintén a Szabadtérin – vette át a szót Szűcs Gábor.  A még Papp Imre által alapított együttesnek értéke van ötven éve, ezt viszik tovább, erre utal műsor címe is. A múlt, jelen és jövő találkozását mutatják be a produkcióban, melyben közreműködnek a Jászság Népi Együttes egykori és jelenlegi táncosai, zenészei, és még a ’77-es Ki Mit Tud győztes csoportból is lesznek táncosok a színpadon. Ez egy közös időtlen érték, ami nem múlhat el, érdekessége, hogy az alapító tag találkozik, és együtt táncol a mostani tagokkal. A fellépők között szerepel a BaHorKa Társulat, a Jászberényi Hagyományőrző Együttes, zenél a Dűvő zenekar és a Zagyva Banda, valamint Csík János és Kunos Tamás, a Csík Zenekar tagjai is közreműködik a programban. A műsor témái között találjuk a táncház mozgalom kezdetének felidézését, kuriózumnak számíthat ötven lány-asszony közös tánca, érdekes lesz a családok tánca, ahol különböző generációk jelenítik, meg miként száll a tradíció apáról fiúra, anyáról leányra.

A színpadon az együttes történetében található, rengeteg ikonikus koreográfiából idéznek fel majd darabokat, melyeket újra láthat a közönség, a különleges élménynek ígérkező ünnepi gálán.

 

 

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?