Hokisok lépései egy profi jövő reményében

Bár a jeges szezon alig ért véget, a Lehel HC vezetősége és szakmai stábja már jövőbeli terveit fogalmazta meg a május 16-án délután tartott sajtótájékoztatón, a jégcsarnok melletti székházukban, ahol bejelentették a LEHEL HC Jégkorong Nonprofit Kft. megalapítását.

Görbe Tamás rögtön egy bejelentéssel kezdte, ő és két társa, Szarvas Attila és  Duruc Ádám, a sportág jövőbeli működésének elősegítésére megalapították, a LEHEL HC Jégkorong Nonprofit Kft-t, melynek ügyvezetői tisztségét tölti be. A gazdasági társaság mellett, működik egy alapítvány is, ami így komplex a szervezeti egységet alkot.

Az elmúlt években az utánpótlás jégkorong a Családi és Egészségmegőrző Egyesület keretein belül működött és jó együttműködést sikerült kialakítani, azonban ők sokkal inkább szabadidősportban gondolkoznak, a hokisok pedig versenysportként tekintenek a jégkorongra. Ez generálta azt, hogy létrehozzanak egy szervezetet, ami az utánpótlást, és ha sikerül eljutni a három esztendős felkészülés alatt oda, a profi csapatot is megfelelően tudja majd koordinálni.

A jövőbeli tervekről elhangzott a jégkorongban is elindult egy akadémia rendszer, a kis kluboknak két lehetősége adódik. Az egyik, egy viszonylag nagy játékos bázissal folytatott munka, ahol 14 -16 éves korosztályig nevelik, őket majd az arra alkalmas játékosokat továbbadják az akadémiákra. A másik, amit a Lehel HC is követ, a minőségi játékos nevelésre helyezni a hangsúlyt.

Úgy gondolják és az elmúlt évek sikerei arra ösztönöznek, hogy tudnak olyan szakmai munkát megvalósítani a Lehel HC keretein belül, ami a nagyban gondolkodásra sarkall. Megpróbálkoznak az akadémiák árnyékában, minőségi munkát letéve fejlődni, magas szintig eljutni és a cél olyan korongozókat nevelni, akik itt maradnak és a profi karrierjük a klubnál biztosított lehet. Szeretnék elérni, hogy U21 korosztályban korongozóknak, mire onnét kiöregednének, tudjanak profi sportolói szerződéseket nyújtani, hogy ezek a játékosok alkothassák majd a csapat gerincét, és légiósokkal kiegészülve, akár az Erste Liga mérkőzésein is. Ez még rengeteg munka feladat és nem kevés pénz. A befolyó TAO-ból sok minden finanszírozható, egyéb kiadások fedezésére a szponzoráció irányába lépnek, hiszen ez fontos kérdés a hároméves cél teljesítéséhez, hogy mekkora szponzori bázist tudnak kiépíteni. A jég- és a palánkfelületeit tudják a felkínálni a támogatóknak illetve a csapatmezen való megjelenést

Hetler Ádám, aki már öt esztendeje szakmai vezetője a Lehel HC csapatának elmondta, szakmailag új irányt kell, vegyen az egyesület, de folytatni kell azt a munkát, amit elkezdtek. A jövő szezonban lesz egy U21 csapat és a Magyar Jégkorong Szövetség által favorizált, fél profi, Liga 2 osztályba felvételt nyerünk. Az U21 csapat tagjai nagyon fiatalok, a felnőtt bajnokság nagy kihívás nekik. A szakvezető azonban nem félti a játékosokat, hiszen a szakmai iránymutatás az, hogy saját játékosaiknak adjanak minél nagyobb terhelést. Szeretnének légiósokat is hozni és úgy megmérettetni magukat a felnőtt bajnokságban, ahol még nem az eredmény lesz a fontos. A csapat minden játékosát meg tudta tartani, ezért is fontos, az egyesület elinduljon olyan irányba, hogy lehetősége legyen profivá válni. Az Erste Liga egy nagyon nagy lépés, de van 3 év a felkészülésre és szeretnék, ha minél több játékosuk ott részt tudna venni. Ez nagyon sok munka és nagyon sok áldozat, mind a klub mind a játékosok részéről.

Jászberény egy hoki fanatikus város, az utánpótlás mérkőzések szinte teltház előtt zajlanak és a szövetség szeretné, ha a profi létbe is bekapcsolódna, ennek a Liga 2 lesz az előszobája. A vezetőség nagy vállalása, hogy három év alatt felépítik a csapatot és megvalósítják azt az elképzelést, hogy saját nevelésű játékosokból, hazai pályán lehessen Erste Ligázni.

 

 

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?