Színpadon az utánpótlás

Úgy tetszik, hogy jó helyen vagyunk itt című műsorában a Jászság Népi Együttes utánpótlását nevelő, immár tizenöt éve fennálló Viganó Alapfokú Művészeti Iskola valamennyi csoportja számot adott az intézményben elsajátított néptáncos tudásáról szombaton.

A Szűcsné Urbán Mária igazgatásával működő kiváló minősítésű iskola célja az archaikus táncok tanítása mellett felkelteni az érdeklődést a magyar népi kultúra iránt, megismertetni a gyerekeket hagyományaink színes világával.

A bemutatkozások sorát a hat éve együtt táncoló Galagonya csiki székely koreográfiája nyitotta. A sort a legkisebbek alkotta Borbolya folytatta, melynek tagjai szeptember óta tanulnak az iskolában. Ők dunántúli ugróst és a korosztályhoz illő játékfüzért mutattak be.  A tavalyi Páván sikeresen szereplő Barkóca bodrogközi táncokkal rukkolt elő. Az Árendás együttes Bukovinából, a Kis-Galagonya a Sárközből hozott bemutatandó tananyagot. A Galagonya együttes felvidéki táncokkal örvendeztette meg a nézőket, akik szívesen örökítették meg csemetéiket a technika rendelkezésükre álló eszközeivel. A műsort a Jártató Ifjúsági Táncegyüttes magyarbődi koreográfiája zárta, akiknek tudásából kitűnik, hogy majd néhány év múlva méltó követői, társai lehetnek a Jászság Népi Együttes jelenlegi táncosainak.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?