Szervusztok magyarok!

A táncforgatagot követve sem állt meg az élet a főtéren, az itt felállított színpad adott otthon a Múlt és jövő, illetve a Magyar lélek című műsornak is.

Bármerre jártunk a múlt hét folyamán, a programokat végig kísérte az összetartozás gondolatának hangsúlyozása, azonban itt, mikor felcsendül a csángó himnusz, és az egész közönség egy emberként állt fel, megadva a tiszteletet az elhangzó soroknak, lehetett a leginkább érezni a szavak súlyát.

A Múlt és Jövőnek keresztelt műsor Róka Mihály, moldvai csángó énekes, a fesztivál állandó vendégének emléke előtt tisztelgett, Kocsán László szerkesztésében. Ebben a részben moldvai és gyimesi csángók léptek színpadra. Balán Katalintól csángó imát, Bálint Erzsébettől csángó népdalokat hallhattunk. Mint megtudtuk, az eredeti tervekhez képest a programban változás is történt, hiszen a Benke Sára lebetegedett, és helyette édesapja Benke Pál énekelt. Külön dicséret jár a fellépő énekesek és táncosok mellett a szolnoki Szeres Zenekarnak is, akik a zenei kíséret nagy részét szolgáltatták.

A Magyar Lélek című részt Szűcs Gábor és Busai Norbert szerkesztette. A hagyományőrzők jászsági táncaival való nyitást követően, voltak kalotaszegi, felvidéki és zárásként hajdúsági táncok is.

Különlegességgel készültek a szlovákok is. Farsang keddi táncmulatságukból, a hazaiakkal együttműködve mutattak be forgós félfordulós táncot, verbunkot és csárdást. Mint megtudtuk a farsangi mulatság hagyományai szerint ilyenkor az idősek is együtt mulatnak a fiatalsággal. Ebben a produkcióban magyar és szlovák dalokkal felváltva kísérve tekinthette meg a táncokat a közönség.

A lenyűgöző táncok és népviseletek mellett, egy némely fellépő is mosolyt csalhatott arcunkra, hiszen nem egyszer idős bácsik mutatták be tudásukat, olyan fürgén és ügyesen, akár a fiatalok. Így érthető hogy a műsor vezető sem állta meg, hogy mosolyogva megossza velünk, hogy bizony van itt olyan 72 éves néptáncos bácsi is, aki a mai napig néhány kilométer lefutásával indítja a napját.

A gálaműsornak is beillő programot a konferáló nemcsak a fellépők dalainak és táncainak hátterével, de idézetekkel is kiegészítette. Utóbbiak közül a legemlékezetesebb Kassai Lajos íjkészítő mester mottója volt, miszerint „Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek”, illetve Jaskó István Pitti bácsi „Szervusztok magyarok!” szavajárása volt, de megemlékezett a csángóságról és a népi kultúra miben létéről is.

Az előadás fél kilenckor kezdődött és eltartott egészen éjfélig, egybe csúszva a táncház koncertjével, így érthető módon bármilyen szép és kellemes volt a műsor, a végére kissé foghíjassá vált a székek sorra, bár még ekkor is érkeztek lézengők, akik meg-megálltak bepillantani a színpadon zajló eseményekbe.

Szűcs Alexandra

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?