Magyarság hangja a tánc szavában

A fesztivál egyik leghangsúlyosabb programja a nemzeti összetartozást erősítő és kulturális értékeket átörökítő gálaműsor a „Magyarság Hangja”, melyet szombat este láthattunk a főtér deszkáin.

Az műsor megnyitására Harangozó Imre néprajzkutatót, az Ipolyi Arnold Népfőiskola elnökét invitálta a színpadra Gál-Dobos Beáta konferanszié. Harangozó Imre első mondataiban a kulturális értékekért küzdő fesztivál élharcosait méltatta, ezután pedig személyes történetein keresztül idézte fel a csángók akkori és mostani helyzetét.

Történetében arra világított rá, hogy mára számos moldvai faluban kikopott a magyar nyelv, a falu lakói mindössze lélekben tudtak megmaradni magyaroknak. Éppen ezért fontos az élő kultúrát felkutatni, megismerni és továbbadni a fiatalabb generáció számára, hiszen csak kulturális értékek őrzésével tudunk nemzet maradni.

– Abban a világban, amikor az alapvető fundamentumok meginogtak, nekünk, magyaroknak nagy kincs ez a kultúra, hiszen ez lehet jövőnk záloga! – emelte ki zárómondataiban.

Az elmélkedésre sarkalló mondatok után Kocsán László összeállításában moldvai, gyimesi csángók, erdélyi, magyar hagyományőrzők, felvidéki, valamint vajdasági néptáncosokat láthattunk.

Elsőként a Csángó magyar, csángó magyar gálarészlet elevenedett meg a színpadon, melyben közreműködtek többek között Klézséről és Külsőrekecsinből érkezett moldvai csángó hagyományőrzők. Elhangzottak moldvai csángó énekek, majd Gyimesfelsőlok hagyományőrzői és a Kesice táncegyüttes zárta a műsort. A műsor egyik szép momentumaként emlékeztünk az idén elhunyt Kallós Zoltán néprajzkutatóra, kinek emlékére Hideg Anna népdal énekes előadásában csendült fel a Fordulj kedves lovam című népdal.

Az est további részében színpadra lépett a fesztivál állandó vendége, az Ilosvai Selymes Péter Táncegyüttes. A Nagyidáról érkezett tánccsoport a Felvidék magyarbődi táncaiba kalauzolt el. Szintén a Felvidéket népszerűsítették az Imregi Hagyományőrzők és a Csali Gyermek Néptáncegyüttes is. Utánuk délebbre utaztunk el a néptánc világába és vajdasági fellépők összeállítását tekintettük meg.

Az este üde színfoltja volt az erdélyi hagyományőrzők bemutatója. Számukra sem volt ismeretlen a jászberényi közönség, hiszen számos alkalommal megfordultak már városunkban a fesztivál ideje alatt.

A határon túliak mellett volt kire büszkének lenni hazánkban is. Színpadra léptek nagyecsedi hagyományőrzők és városunk büszkeségei, a Jászberényi Hagyományőrző Együttes, a Jászság Népi Együttes és a Jászság Gyermek Táncegyüttes is. Természetesen a tánc nem lehet teljes muzsika nélkül, a talpalávalót ezúttal a Zagyva Banda húzta táncosainknak.

 

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?