Fáj a szívünk, de így döntöttünk

A koronavírus életünk számos területét átírta, köztük a nyári fesztiválszezon is elveszett. Idén lett volna a jubileumi harmincadik Csángó Fesztivál, amelyre most már biztos, hogy egy év múlva kerülhet csak sor. Szűcs Gábor fesztiváligazgatót kérdeztük a rendezvény és az együttes sorsáról.

A vészhelyzeti fogatókönyv egyik verziója az augusztus végi rendezés volt. Egy másik felvetés szerint, ha a kormány május végéig feloldotta volna a korlátozásokat, akkor talán valamilyen formában meg lehetett volna tartani a fesztivált. Végül, így, hogy a kormánydöntés szerint augusztus 15-ig biztosan nem lehet tömegrendezvényt szervezni, a 30. fesztivál egy évet csúszni fog, hiszen arra sincs garancia, hogy valóban feloldják akkor a korlátozásokat. Amennyiben a szervezés a végharcához közeledne, beindul a marketing, a szerződések megköttetnek, az utazásokat, szállást elintézik és mégsem lehet megrendezni a fesztivált, akkor komoly pénzeket buknának, ezért végül nem kockáztattak – fejtette ki Szűcs Gábor. A másik szegmens, ami még a pénznél is sokkal fontosabb, az az egészség. A Csángóföldről, Erdélyből, Moldvából érkező fellépők zöme idősebb korú, nem jöhetnek, nélkülük pedig nincs Csángó Fesztivál. Mindezeken túl, egy ilyen volumenű tömegrendezvényen rengeteg ember megfordul, ebben a helyzetben felelősséggel nem vállalható be, hiszen a vírus nem fog egyik napról a másikra eltűnni. Mindemellett a látogatók is óvatosabbak, elképzelhető, hogy az előző évekhez képest sokkal kevesebben merészkedtek volna el a fesztiválra.
A pályázati támogatások egy része jövőre átvihetők, így a fesztivállal kapcsolatos önkormányzati támogatásra sem tartanak idén igényt. Egyéb pályázatok eredményeire még várni kell. Az állami pályáztatóktól a visszajelzései pozitívak, támogatást ígértek a fesztiválra.

A harmincadik Csángó Fesztivált mindenképp egy nagyszabású, színvonalas rendezvénynek képzelik el a szervezők, kár lett volna megrendezni egy szűkebb körű fesztivált éppen a jubileumra. „A szívünk nagyon fáj, mert ez az életünk, de ebben a helyzetben a halasztás a legjobb döntés. Bízzunk benne, hogy jövő ilyenkor már a 30. Csángó Fesztivál beharangozójának apropóján beszélgethetünk!” – fejezte ki reményét a fesztiváligazgató, majd röviden felvázolta az együttes és az utánpótlás mostani állapotát.

Sajnos a pénzhiánnyal is meg kell küzdeni. A fellépések bevételei teljesen kiestek a tavaszi, nyári időszakra és a városi költségvetésből is jóval kevesebbet kap idén a JNE és a művészeti iskola. Néhány dolgozótól is meg kellett válniuk, illetve munkaidő-csökkentést bevezetni. Azt csak remélni tudják, hogy nem lesz minőségi romlás, szakmai visszaesés, nem ezt érdemelné meg ez a társulat. A helyzetet ebből a szempontból még nehezebbé teszi a bizonytalanság és az információhiány.

A művészeti iskolában jelenleg online zajlanak a próbák. Valószínűleg csak ősszel indulhat újra az iskolai oktatás itt is. A nagy együttes esetében még képlékeny minden, talán a nyár második felében elkezdődhetnek a próbatermi munkák. Annál is inkább jó lenne minél hamarabb dolgozni, mert jövőre a Jászság Népi Együttes is ötvenedik jubileumát ünnepli, tehát duplán kerek-évfordulós év lesz.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?