Nem szenvedély – az életük!

A Táncforgatag július 23-án valóban felforgatta a várost. A díszes felvonulásban látványból nem volt hiány. Gurgulya gólyalábasok, huszárok és a népi hagyományokhoz hű öltözetű táncosok kápráztatták el a közönséget.

A felvonulást követően kezdetét vette a nyitóünnepség, melyen Pócs János országgyűlési képviselő mondott beszédet. „Köszönöm Papp Imrének és kedves feleségének Anikónak, Szűcs Gábornak és feleségének Marikának, hogy huszonhat éven át ápolták, őrizték a Csángó lángját. Ha valakikről, akkor róluk el lehet mondani, hogy a Csángó a két család számára nem munka volt, nem tánc, nem szenvedély, hanem az életük.” – Pócs János beszédében és egy csokor virággal köszönte a szervezők áldozatos munkáját.

Több mint harminc fellépő várta, hogy színpadra léphessen. Elsőként a Jászság Népi Együttes ropta a táncot, akik meghozták a kellő hangulatot a délutánhoz. A táncosokat a Zagyva Banda kísérte muzsikával, ám voltak, akik saját zenekarral érkeztek Grúziából, Boszniából és Ukrajnából. Felléptek törökök, moldvai csángók, de az eleki hagyományőrzők is bemutatták táncukat. Csak néhány együttes a sok közül, akik színesebbé tették a Csángó Fesztivál utolsó előtti estéjét.  A táncforgatag népszerűsége megkérdőjelezhetetlen, hiszen egy szabad hely sem volt a főtéren, a legjobban azok a gyermekek jártak, akik édesapjuk nyakában tudták nyomon követni a színvonalas rendezvényt.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?