Tánccal és mosollyal építenek országot

A közel fél évszázadon átívelő munka legjavából kaptunk ízelítőt szombat este a Bercsényi Sportcsarnokban a Jászság Népi  Együttes gálaműsorán, amit az utánpótlásbázis alapját képező 15 éves Viganó Alapfokú Művészeti Iskola produkciója tett teljessé.

Negyvenöt évvel ezelőtt, a táncház mozgalom hajnalán a magyar népi kultúra iránt elkötelezett lelkes fiatalok indították útjára a műhelyt, amelyet ma Jászság Népi Együttes néven ország-, sőt nem túlzás mondani világszerte ismernek, elismernek, s amely név említése jászberényiként valamennyiünk szívét büszkeséggel tölti meg.

A csarnokot megtöltő vendégsereget, alapítókat jelenlegi és egykori táncosokat Erdei Gábor műsorvezető köszöntötte, aki a születésnapok tiszteletére maga is népviseletet öltött. Az együttes hű maradt az 1971-ben megfogalmazott célokhoz, amely a magyar paraszti és zenei folklór – kiemelten a Jászság – hagyományainak felkutatását, a leghitelesebb megismerését és átörökítését jelenti. A magas színvonalon végzett műhelymunkát nemcsak Jászberény önkormányzata ismeri el évről évre jelentős anyagi és erkölcsi támogatással, de a szakma is számos díjjal és kitüntetéssel értékelte az évek folyamán az együttest. Többek között elnyerték az Örökös Kiváló Együttes címet, a Bartók díjat, megnyerték 1977-ben a Ki mit tud?-ot és öt éve a Fölszállott a páva tehetségkutató műsort, Csokonai Vitéz Mihály közösségi alkotói állami kitüntetésben részesültek, valamint megkapták a Prima illetve a Prima Primissima közönség díjat. Az utánpótlás Viganó AMI növendékeivel egyetemben számos hazai és külföldi fesztivál szereplői, rendszeres résztvevői néptáncos megmérettetéseknek, ahonnét rendre újabb díjakkal, kitüntetésekkel térnek haza, öregbítve Jászberény, a Jászság jó hírnevét.

Szabó Tamás polgármester köszöntőjében azt a magas szakmai tudást méltatta, amely a produkciókból visszatükröződik, s ami méltó arra, hogy hírét vigye városunknak bárhol a világon. A polgármester a város nevében egy hordócska pálinkával köszöntötte az együttes felnőtt tagjait, a gyerekek részére pedig édességgel töltött kosarat nyújtott át.

Pócs János, a Jászság országgyűlési képviselője a Nemzeti Összetartozás napjának apropóján párhuzamot vont az együttes közösségépítő munkája és a nemzet egysége között. A JNE tagjai tánccal és mosollyal építenek országot, mondta a képviselő, majd köszönetet mondott Papp Imre alapítónak és a Szűcs házaspárnak, akik átvették az együttes vezetését, és folytatják a megkezdett, sikerrel kikövezett utat.

A köszöntők sorát Papp Imre zárta, aki elmondta, nagy reményekkel vetette el a magot 1971-ben, amelyből mára a kultúra bőségesen termő fája sarjadt. Felidézte a Ki mit tud?-ban elért sikereket, megemlékezett azokról a táncosokról, akik már nem lehetnek közöttünk. Köszönetet mondott Szűcs Gábor tánckarvezetőnek és párjának, Szűcsné Urbán Máriának, hogy magas szakmai színvonalon gondozzák és további sikerek felé vezetik az 1991 óta rájuk bízott együttest. Végezetül Isten segítségét kérte, hogy az elültetett magból növekvő fáról évről évre gazdagabb termést szüretelhessünk.

A közel háromszáz táncos huszonnégy produkcióban mutatta meg tehetségét, miközben három zenekar, a Dűvő, a Zagyva Banda és a Jártató húzta a talpalávalót. A jászságis táncosokból alapított BaHorKa énekegyüttes is színpadra lépett. Változatos koreográfiákat láttunk a Jászság Népi Együttes jelenlegi és egykori táncosaitól, a Jászberényi Hagyományőrző Együttestől, valamint a Viganó AMI csoportjai is bemutatták tudásuk legjavát. Megtekinthettük a közelmúltban a Szolnoki Országos Néptáncfesztiválon koreográfusi első helyezést elért Metamorfózis produkciót, mely modernségével különleges színfoltot vitt a műsorba. Láthattuk azt a kiemelkedő alkotást is, amely szintén Szolnokon jelentett második helyezést az együttesnek. Ismét tapsolhattunk a Páván nyertes koreográfiáknak és az egykori Ki mit tud? nyertesek segítségével visszautaztunk a múltba. Az utánpótlás csoportok bemutatóival bizonyságot nyertünk arról, hogy táncos hagyományaink a legjobb kezekben vannak, és bízhatunk abban, hogy néhány év elteltével az ő előadásukban is olyan nagyszerű produkciók kerülnek színpadra, mint amiket a JNE jelenlegi táncosai mutattak nekünk.

A hagyományok tovább éltetése a JNE köreiben valóban családi örökség, hiszen a Családi pillanatok című koreográfiában láthattuk, hogy sok családban öröklődik a néptánc szeretete, szülők, gyerekek, unokák együtt mutatták be kulturális nemzeti kincsünk legjavát, melyek gyökere mélyen a szívekben fakad.

Kicsik és nagyok táncoltak szívből és fáradhatatlanul a közel öt órás műsor alatt, és valószínű nem csak a viseletek nedvesedtek át a tánc és a csarnok hevében, de szülőként, nagyszülőként vagy csupán büszke jászberényi nézőként a szemek sem maradtak szárazon a finálé tapsviharában, ahol valamennyi táncos együtt zengte a Boldog születésnapot kezdetű népi éneket.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?