2022-ben is van „Bonis Bona” díjas kitüntetettje Jászberénynek

Dr. Novák István a Jászberényi Barátok Temploma plébánosa, székesegyházi kanonok, a Nagyboldogasszony Katolikus Óvoda, Kéttan-nyelvű Általános Iskola és Középiskola egykori főigazgatója, az Egri Katolikus Egyetem rektorhelyettese 2022. április 25-én Budapesten „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” elnevezésű díj, „Kiváló tehetséggondozó” elismerésben részesült. A díjat Zsigó Róbert, a Miniszterelnökség családokért felelős államtitkár és Rácz Zsófia, a Miniszterelnökség fiatalokért felelős helyettes államtitkár adta át.

Dr. Novák István papi pályafutása során a plébániákkal kapcsolatba kerülő fiatalokkal való törődést szívügyének tekintette, egyengette pályájukat, a tehetségeseket eljuttatta a felsőoktatásba. Közülük sokan diplomás emberként komoly beosztást értek el.

Jászberényben érseki megbízás alapján 14 évi tevékenysége alatt az Egri Főegyházmegye legnagyobb oktatási komplexumát hozta létre és főigazgatóként eredményesen működtette. Az egyház által visszakapott általános iskolában gimnáziumi oktatást indított, majd az Egri Egyházmegye által átvett Liska Szakképző iskolában folyó szakmai oktatás színvonalát és tanulólétszámát növelte. Legutoljára egy új építésű óvodát vett át működtetésre, amely a szülői igényeket a mai napig nem tudja kielégíteni.

Iskolairányítási elvét az általa választott mottó jellemzi: Hit, Tudás, Fegyelem, vagyis a tudás kiteljesedése csak fegyelmezett munkával, szorgalommal és hittel valósítható meg.

Munkája során módszeresen ügyelt arra, hogy a diákokat és a tanárokat képességeik, emberi értékeik alapján kell megítélni, feladatokkal ellátni és megkövetelni tőlük a teljesítményt.

Fontosnak tartotta minden területen a tehetséges tanulók támogatását, elismerte a tanárok versenyekre, valamint különböző rendezvényeken szereplésre való felkészítő munkájukat.

Gondosan ügyelt arra, hogy tovább erősítse a Liskás tanulók hagyományosan jó szereplését az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyeken, ahol az iskola hírnevének öregbítése mellett a versenyzők számára komoly tét, jutalom a jeles szakmai vizsgaeredmény és szakirányú felsőoktatási felvételi.

Nagy gondot fordított a hagyományos közoktatási tanulmányi versenyek mellett az egyházi szervezésű vallástörténeti vetélkedőkre, versenyekre. A tanulók ösztönzésére és elismerésére újabb díjakat is alapított.

Módszere, stratégiája sosem az elmarasztalás, hanem az elismerés, a dicséret, a bátorítás, az ösztönzés. Minden munkát, teljesítményt figyelemmel kísért, jó tanácsokkal, elismerő szavakkal illette a diákokat, tanárokat. Mindenkit bátorított új területeken a megmérettetésre, az új kihívások teljesítésére.

Dr. Novák István méltán kapta a kitüntetést, hiszen odaadó és lelkes szakember, pedagógus, aki munkájával, szolgálatával és hiteles példájával járul hozzá a fiatalok tehetségének kibontakoztatásához és szellemi-lelki gyarapodásához.

Szabó László, a Liska nyugalmazott igazgatója

Vélemény, hozzászólás?