Kegytárgyak új köntösben

A társadalmi szerepvállalás egy újabb, szép példájáról tett tanúbizonyságot Oszvald Nándor ékszerész, aranykoszorús ötvös mester, aki a Ferences templom több száz éves kegytárgyait újította fel a tőle megszokott precíz és aprólékos munkával. A szemet gyönyörködtető alkotásokat vasárnap mutatták be a Ferences templomban.

Talán nem véletlen, hogy a restaurált kegytárgyak megáldására a Fájdalmas Szűz Anya és a Szent Kereszt Felmagasztalása ünnepén, szeptember 15-én, vasárnap a 10 órai szentmisében került sor. Hiszen az elmúlt évtizedek számos szomorú eseményeire emlékeztettek megkopott, hiányos külsejükkel, de ma már a múlt szépségei villannak fel rajtuk eredeti, felújított állapotukban. Ez a szépség azonban a megszentelésükkel teljesedett ki igazán.

E jeles eseményre szép számmal összegyűlt híveket dr. Novák István főigazgató, plébános köszöntötte a Ferences templomban. Örömét fejezte ki, hogy a kegytárgyak megszentelése mellett szintén ünneplésre ad okot Sisa Menyhért, a Ferences templom egykori kántorának jelenléte. Egy éve, a 70. születésnapja után lett beteg, és azóta ugyan nem épült fel teljesen, de már részt vehetett a szentmisén. Első útja természetesen hőn szeretett orgonájához vezetett, a szertartás végén pedig örömmel fogadta a baráti kézszorításokat és kedves szavakat.

A Szűz Anya fájdalmáról, és annak értelméről a mi életünkben Muhari Ferenc diakónus elmélkedett szentbeszédében. Kérdéseket vethet fel, hogy az egyház miért ünnepli a Fia keresztjének tövében gyászoló, Fájdalmas Szűz Anyát? „Mert jól tudja és tanítja, hogy a szenvedésből sokat tanulhat az ember… minél közelebb van valaki az Úrhoz, annál közelebb van a kereszthez.” Muhari Ferenc hozzátette, hogy ezen hitigazságokat szem előtt tartva bátran bizakodhatunk, hogy a szenvedés nincs hiába.

A szentmise utolsó előtti momentumaként Novák atya megáldotta a felújított kegytárgyakat, melyeket hamarosan használatba is vesznek szertartásaikon, majd áldását adta a hívekre is. A záróének után a főoltár előtt mutatták be a restaurált kegytárgyakat.

Jászberény legrégebbi templomának, a Ferences templomnak ugyan kevés műkincse van, de azok annál értékesebbek – hangsúlyozta Novák atya. Az évszázadokig a Ferences Rendtartomány birtokában lévő kelyhek, gyertya- és tömjéntartók, monstranciák, kézi kereszt és néhány ereklye 1947-ben kerültek az Egri Főegyházmegyéhez. Ezeket zárt szekrényben őrizték a plébánián, mígnem másfél évvel ezelőtt „arany kezekbe” került. Novák atya egy évtizedes terve valósult meg Oszvald Nándor ékszerész, aranykoszorús ötvös mester önzetlen felajánlásával, aki a restaurálás munkadíját ajánlotta fel az egyházközség javára, míg az anyagköltséget a plébánia finanszírozta.

Az ötvös mester számára nemcsak megtiszteltetés, de kihívás is volt a felkérés, hiszen nagyfokú precizitást igényelt a XVIII-XIX. századi, egykor mindennapos használatban lévő kegytárgyak helyreállítása. Minden tárgyat darabjaira szedett szét, melyeket aprólékosan javított, majd eredeti állapotuknak megfelelően arany- és ródium réteggel vont be. A legnagyobb kihívást a kézi kereszt restaurálása jelentette, amely nagyon hiányos volt, de ma már ismét egykori pompájában tündököl.

Novák atya hozzátette, hogy a restaurált kegytárgyakat a szélesebb közönségnek is szeretnék majd bemutatni. A tervezett kiállításon az eredeti állapotukat is megtekinthetik majd az érdeklődők Oszvald Nándor részletes dokumentációjának köszönhetően.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?