Elismerések a Rendőrség Napján

Sárkényölő Szent György napja, egyben a Magyar Rendőrség Napja is. Ebből az alkalomból a Jászberényi Rendőrkapitányságon is ünnepélyes állománygyűlést tartottak. Az ünnepi eseményről érdeklődésünkre dr. Nagy Ernő rendőr alezredes, a kapitányság vezetője tájékoztatta szerkesztőségünket.

Az elmúlt két évben a pandémiás helyzet okozta szabályok miatt nem volt lehetőségünk a kollégáink ünnepélyes keretek közöti jutalmazására. Pedig nagyon fontos, hogy megfelelő visszajelzést kapjanak munkájukról, tevékenységükről. Az idei évben szerencsére már úgy alakultak a szabályozások, hogy lehetőségünk volt közösen ünnepelni a Magyar Rendőrség Napja alkalmából azokat a kollégáinkat, akik kiemelkedő munkát végeztek.  Ezen az állománygyűlésünkön 17 fő jutalmazására került sor és 11 fő vehette át a szolgálati jelét.

– Úgy tudjuk, hogy Jászberény polgármestere is részt vette ezen az eseményen. – Meghívásomnak tett eleget Budai Lóránt polgármester úr, s ezúton is köszönjük, hogy eljött hozzánk. Köztudott, hogy a város képviselő-testülete anyagi juttatásban is részesítette kapitányságunkat, melyet jutalmazásra is lehetett fordítani, s ezt is tettük. Úgy tartottam illőnek, hogy ahonnan a pénz érkezett, annak a szervezetnek a vezetője velünk együtt ünnepeljen. Amennyiben pedig úgy érzi, akkor nyilvánítsa ki köszönetét munkánk elismeréseként, ami meg is történt.

– Eddig a jászberényi ünnepségről beszéltünk, de volt megyei ünnepség is, amelynek volt jászberényi vonatkozása is.

– A megyei rendőrkapitány úr döntése szerint öt fő kapott főkapitányi jutalmat, s az életmentő kollégákat külön is jutalmazták. A legnagyobb megtiszteltetés ezen az ünnepségen a Jászberényi Rendőrkapitányságot érte, hiszen a megyei rendészeti közbiztonsági díjat Gyenes Zsolt főtörzszászlós, a jászárokszállási rendőrőrs körzeti megbízotti csoport vezetője vehette át. Azt gondolom, hogy ez is komoly visszajelzés az elvégzett munkánk kapcsán.

Ha pedig még egy kicsit az elismeréseknél, kitüntetéseknél maradunk, akkor azt is meg kell jegyeznünk, hogy 2021-ben dr. Nagy Endre maga is átvehetett egy megyei elismerést. Tavaly   ugyanis a Prima Primissima rendészeti díjat neki ítélték, ám a pandémiás időszak miatt ez nem kapott akkora nyilvánosságot.

A lehetőséget kihasználva a továbbiakban arról is megkérdeztük a kapitányt, hogy a jászberényi önkormányzat áprilisi ülésére készített rendőrségi beszámolóból mit emelne ki.

– Ez egy hosszú, elég komplex jelentés, amit minden évben, a rendőrségi törvényben előírtaknak megfelelően kell elkészítenem. Ebben a szöveges 15 oldalban és a hozzá tartozó diagrammokon keresztül levezetjük az összes hozzánk tartozó településen végzett munkánkat és annak eredményét. Nyilván, hogy ebben a beszámolóban valós adatokat tudunk szolgáltatni, amelyeket mi gyűjtöttünk össze. Ugyanakkor a számok mellett nagyon fontos, hogy mit éreznek saját településeiken az ott lakók, milyen a biztonságérzetük.

– Erre az évre milyen célkitűzései vannak a kapitányságnak, s időarányosan hogyan állnak ezekkel?

– Sok célkitűzés van az idei évre szólóan is. A legfőbb célitűzésünk az előző évben és idénre is a kiegyensúlyozott közbiztonság megtartása, fenntartása.

– Úgy tűnik, hogy ez sikerült, hiszen kiemelt és súlyos bűncselekményekről szerencsére nem kellett beszámolnunk.

– Ha összességében kell néznem a teljes illetékességi területünket, akkor megállapítható, hogy a legtöbb szegmensben az elmúlt 12 év legjobb eredményét értük el a tavalyi esztendőben. Azt hiszem, hogy a közös együtt gondolkodás ennek a titka. Az összes településen eljutottunk oda, hogy mindenkivel, aki ebben a munkában segíthet – önkormányzat, polgárőrség – nagyon jó a kapcsolatunk. Összeülünk, támogatjuk egymást, fórumokat tartunk a társszervekkel is. Szoros az együttműködésünk a kisebbségi önkormányzatokkal, a bírósággal az ügyészséggel, ugyanis csak így, közösen érhetünk el sikereket, jó eredményeket.

– Játszunk el a gondolattal, hogy már 2023-ban vagyunk és a 2022-es esztendőt kell értékelnie. Mivel lenne elégedett?

– Büszke vagyok rá, hogy ilyen állomány támogatja a munkámat, s ez nagyon fontos. Lehetünk jó vezérek, ám ha nincs mögöttünk egy olyan állomány, amely segít, támogat, hogy céljainkat elérjük, akkor nem megyünk sokra. Én az állományra vagyon nagyon büszke, s remélem ez idén és a következő években is így marad.

Beszélgetésünk végén arra kértem a Jászberényi Rendőrkapitányság első emberét, hogy továbbítsa állománya felé olvasónk köszönetét is az elvégzett munkájukért. A kitüntetésben, elismerésben részesülteknek pedig ezúton is gratulálunk!

Vélemény, hozzászólás?