Példás szolgálat 38 évig

Lezárult egy korszak. Szemán Ferenc alezredes 1985-ben járőrként kezdte pályafutását a Jászberényi Rendőrkapitányságon, amelyhez 38 esztendőn át hű maradt. Nyugdíjba vonulása alkalmából kollégái meglepetéssel búcsúztatták.

Hónapok óta titokban és izgatottan készültek a nagy eseményre a Jászberényi Rendőrkapitányság munkatársai. Szeptember 28-án kora reggel dr. Nagy Ernő alezredes, a Jászberényi Rendőrkapitányság vezetője két, korhű egyenruhát magára öltő kollégával egy régi Lada szolgálati kocsiban, valamint rendőrmotorosok kíséretében indultak Szemán Ferenchez, aki még nem is sejtette, mi vár rá az elkövetkező órákban.
Az alezredes meglepődve lépett ki háza ajtaján, amikor meghallotta a szirénát, és meglátta a villogó kék fényeket. Meghatódva fogadta kollégáit, majd boldogan szállt be a korhű járőrautóba, amellyel egyenesen a kapitányságra indulnak. A Jászberényi Rendőrkapitányság munkatársai díszsorfallal köszöntötték szeretett kollégájukat. A búcsút feledhetetlenné tette, hogy ünnepélyes állomásgyűlésen is megemlékeztek több évtizedes pályafutásáról, a kollégák könnyes szemmel búcsúztatták Feri bácsijukat: „Egy életen át dolgoztál a munkádon, mostantól dolgozz az életeden!”
Szemán Ferenc 1985-ben a Jászberényi Rendőrkapitányság közbiztonsági és közlekedésrendészeti osztály őr- és járőrszolgálati alosztályán kezdte pályafutását járőrként, majd körzeti megbízotti feladatokat látott el. A Rendőrtiszti Főiskola elvégzését követően 1992-től a Jászapáti, majd a Jászladányi Rendőrőrsöt vezette, valamint rövid ideig ügyeletesként tevékenykedett. 1997-ben bűnügyi területre tért át, vizsgálói, főnyomozói beosztásban teljesítette szolgálati feladatait. Aztán 2011-től lett a Jászberényi Rendőrkapitányság kiemelt főnyomozója.
Munkáját precizitás, magas szintű elméleti és gyakorlati tudás, valamint nagy szorgalom jellemezte. A kollégákkal kiváló kapcsolatot ápolt, a munkahelyi közösség központi eleme volt. Az alezredes nagy tiszteletnek és megbecsülésnek örvend. A fiatalabb munkatársak bármikor fordulhattak hozzá, a 38 évi, több területen szerzett tapasztalatával és szakmai tudásával folyamatosan segítette az osztályon dolgozókat. Beosztottként és vezetőként is kiváló munkát végzett. Pályafutása során ötször részesült soron kívüli előléptetésben, illetve 22 alkalommal kapott különféle elismeréseket a rendőrkapitányi dicsérettől egészen a belügyminisztériumi jutalomig. Fegyelmi felelősségre vonásra a testületnél eltöltött ideje alatt egyetlenegyszer sem került sor, ami példaértékű.
Szemán Ferenc életútja, emberi és szakmai hozzáállása példaként szolgál minden zsaru előtt, aki ezt a hivatást választja. Nyugállományba vonulásával „a” rendőr és egy kiváló ember távozott a Jászberényi Rendőrkapitányság állományából.

 

Rádi Mónika, Fotó: Fülöp Máté
(Forrás: police.hu)

Vélemény, hozzászólás?