A kultúra a lélek tápláléka

A magyar kultúra napját nemzeti imádságunk, a Himnusz lejegyzésének dátumához, január 22-éhez kötjük. Városunkban ezúttal egy nappal később, szerda este a Lehel Film- Színházban rendezett gálaműsorral tisztelegtünk az ezeréves magyar kultúra előtt.

A műsorfolyam méltó nyitánya volt a Cantate Nobis Énekegyüttes közvetítésében az Ünnepre jöttünk című dalmű előadása. Hans Leo Hassler- Kerényi György kórusművét követően Thormanné Husznay Mária vezényletével az Álmom régen messze tűnt, a Lángok, a Muzsikusdal, illetve a Boldog, aki énekel című zeneműveket hallgatta a népes közönség.

A magyar kultúra ünneplésének harminc esztendős történelme alatt már kiforrott, hogy szükség van azokra az amatőr és profi művészekre, hagyományőrzőkre, akik munkájukkal hozzájárulnak a település kultúrájához, vagy éppen a szórakoztatáshoz – jelentette ki Erdei Gábor, az est műsorközlője. A kultúra egy élő organizmus, amely, ha változik és alakul, akkor azt azért teszi, mert alakítói fontosnak érzik folyamatos virágzását és megtartását.

Ildomos fejet hajtani a kultúra megőrzői és művelői előtt, megköszönni munkájukat. Ennek jegyében a jelenlévők tapssal fejezték ki hálájukat a kultúra jászberényi munkásai előtt. Az idő már igazolta, hogy a nemzet fennmaradásának záloga kultúrájában rejlik. Olyan érték, amit alkotunk, óvunk, megőrzünk. Mindezekben a Jászság és különösen Jászberény élen jár. A 2018-ban alakult kulturális konzorcium és a Jászkerület kft. közös szervezésében bemutatott ünnepi műsor a fenti gondolatokat támasztotta alá.

Mielőtt ismét belemerültünk volna a színpadi produkciók élvezetébe, Szabó Tamás polgármesteri köszöntője hangzott el. Beszéde bevezetőjét a Himnusznak a magyar nemzeti tudatban elfoglalt helyére való utalás alkotta. A szilveszteri évkezdet, sportsikerek eseményei, ünnepségek, évfordulók alkalmával természetes, hogy felhangzik a nemzeti ima, magasztossá téve az eseményt. A Himnusz megérdemli, hogy emléknapja legyen, csakúgy mint azok a milliók, akik a kultúra jegyében a magyar szellemiség produktumait alkotják, művelik. Földi életpályánk két fő dolog köré szerveződik; a test és a lélek világa köré. A vallás mellett a kultúra a lélek tápláléka. Ahhoz, hogy az ember teljes életet éljen, ebből a táplálékból részesülnie kell. Az előállítóknak köszönet jár. A jászoknak óriási többlete az, ahogyan a kultúra bármely szegmenséhez viszonyulnak. A polgári társadalmi fejlődés hosszú útján zászlóvivő szerepe volt a kultúránknak. Ebben az értelemben megemlíthetjük például a Jász Múzeumot, amely a vidéki alapítások sorában az első volt. A város lakói méltán lehetnek büszkék arra a kulturális sokszínűségre, amit Jászberény polgárai előállítanak, és amely értő, befogadó közegre talál itt a városban. A kulturális fejlődés az ősök példáját követve napjainkban is töretlen. Ennek egyik bizonyítéka új szereplőként a mai estet szervező kulturális konzorcium is, illetve az itt megjelenő fellépők sokszínűsége, színvonala. Köszönet a konzorciumot alkotó mintegy ötven egyesületnek, szerveződésnek, amely a város kulturális életét jelenti, köszönet az egykori alkotóknak, akik hozzájárultak a település szellemiségének növeléséhez, illetve köszönet a befogadó közösségnek is. Befejezésként két konkrét utalást tett a polgármester a kultúra intenzív jelenlétére, fejlődésére. Egyrészt bejelentette, hogy eredményes tárgyaláson vett rész a Malom Kulturális intézmény fejlesztéséről, másrészt elmondta, hogy a város kulturális életének ikonikus alakja, Bíró János közel négy évtizedes munkáját követően nyugdíjba ment. Az ő személye, személyisége szép példája a mindennapjainkba beépülő kulturális élet jelenlétének.

A műsor folytatásként a zeneiskola ifjú, nagy tehetségű zenetanára zongorajátékát élvezhettük a következőkben. Sass Dániel Liszt Ferenc Für Reál című művét adta elő első fellépő blokkjában. Előadása második részévben Bartók művekkel jelentkezett. A globalizáció térnyerése közben óriási érték nyelvünk, mely még nem asszimilálódott ebben a bábeli világban. Több ezeréves nyelvünk szépségeiben a népdalok közvetítésével is gyönyörködhetünk. Ezen az estén Kovács Zoltánné Krisztina Somogy népzenéje segítségével közvetítette a magyar hangokat a zene anyanyelvén.

Tárogatón és citerán Molnár László népzenész kísérte. Kátai Viktória ugyancsak a népzene nyelvén szólt a közönséghez jászsági dalcsokrában. Prózával is adózhattunk magyar anyanyelvünk szépsége előtt, amelyet a Terplán Zénó Szakközépiskola diákja, Buronyi Erika Wass Albert Nagyapám tanítása című művének előadásával élhettünk át. Szintén az iskola tanulója és Chaplin Színjátszó Körének tagja Kökény Viktor, aki Máté Péter Hazám című dalát hozta el erre az alkalomra. Az idén fennállásának ötvenedik évfordulóját ünneplő Lehel Melody TS tánccal tisztelgett a kultúra előtt. Repertoárjuk első részében keringőt és tangót láthattunk, a második részben latin-amerikai táncokat, cha-cha-cha koreográfiát, szambát és jive-ot adtak elő.

Az este folyamán változatos képet kaphattunk a Jászberény kulturális palettájából kevert színekből. A teljes kép egyik meghatározója a már számtalan rangos díjjal elismert Jászság Népi Együttes. Legutóbbi sikerük a Fölszállott a páva című televíziós vetélkedő fődíja volt. Az ott bemutatott produkciókból láthattunk most kettőt; a Tarsoly zenekar kíséretével magyarszentbnedeki és fináléként a döntők döntőjében előadott székelyföldi felcsíki táncokat.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?