Emlékezés dr. Czettler Jenőre

A Jászok Egyesülete és a Civil Összefogás (CÖF) a Jászkun emléknapon, május 6-án megkoszorúzta Czettler Jenő felújított emléktábláját a budapesti Kodály köröndnél lévő egykori lakóháza falán.

A Jászok Egyesülete Budapesten szervezet elnökének emléktáblája ez év február 5-én került vissza régi helyére. A műemléki épület 2004-ben leégett, felújítása most is folyik. Czettler Jenő emlékét 1991 tavasza, a Jászok Egyesületének újjáalakulása óta hirdeti a márványtábla.
Czettler Jenő agrárközgazdász, egyetemi tanár, akadémikus, egyúttal a képviselőház elnöke és a felsőház tagja is volt. Jászárokszálláson született 1879-ben, Középiskolai tanulmányait Jászberényben, jogi tanulmányait Budapesten és Berlinben végezte. Németországban, Dániában és Svédországban szerzett tapasztalatokat a mezőgazdasági szociálpolitikáról és a mezőgazdasági szövetkezetekről. 1914-ben egy gazdagimnázium létrehozásában jeleskedett Nevéhez fűződik a Földmíves Párt megalapítása 1918-ban. A Tanácsköztársaság idején erőszakkal távolították el a Magyar Gazdaszövetség igazgatói székéből és a szövetséget feloszlatták, egyetemi előadásokat nem tarthatott.
Az őszirózsás forradalom bukása után újjászervezte a Magyar Gazdaszövetséget. Meg akarta erősíteni a jómódú birtokos parasztság helyzetét, de szegényebbekre, a föld nélküliekre is gondolt, nekik a „kisbérletes telepítést” szánta.
Több ciklusban képviselte a Jászságot a nemzetgyűlésben, majd az országgyűlésben.
Nagy szerepe volt az elődszervezet, a Jászok Egyesülete Budapesten megalakulásában, melynek 1946-ig, betiltásáig az elnöke volt.
Az ÁVH 1950-ben letartóztatta, majd a Legfelsőbb Bíróság a „népköztársaság megdöntésére irányuló szervezkedés kezdeményezése és szervezése” címén titkos eljárásban, jogerősen 12 évi börtönre, teljes vagyonelkobzásra ítélte. 1953-ban börtönkórházban halt meg, a 301-es parcellába temették. Földi maradványait rokonai Tápióság község temetőjében helyezték végső nyugalomra 1989-ben. Ítéletét 1990-ben megsemmisítették és pertörléssel rehabilitálták. Tiszteletére szülőfalujában emlékoszlopot emeltek.
A mostani megemlékezésen a Jászok Egyesülete koszorúját Fehérné dr. Ábrahám Etelka elnökségi tag, a Civil Összefogás koszorúját pedig Heizler Norbert országos koordinátor helyezte el az emléktáblánál. A megemlékezés a Szózat eléneklésével zárult.

Bognár Mária

Bognár Mária
Latest posts by Bognár Mária (see all)

Bognár Mária

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?