Helyén az emléktábla

A Jászok Egyesülete kettős évfordulót ünnepel az idén: a jelenlegi szervezet 30 éve alakult újjá, elődje pedig 100 éve jött létre. Utóbbi elnöke volt a kiváló tudós, dr. Czettler Jenő, akinek február 5-én helyezte vissza az emléktábláját egykori lakóházának, a hét évvel ezelőtti tűzvészben súlyosan károsodott Andrássy u. 83-85. épületnek a falára a Jászok Egyesülete.

Czettler Jenő 1879-ben született Jászárokszálláson. Középiskolai tanulmányait a „jász fővárosban”, Jászberényben végezte. Budapesten és Berlinben volt joghallgató, doktori címét 1901-ben szerezte. Volt minisztériumi osztálytanácsos, és megválasztották a Magyar Gazdaszövetség elnökének is. Már 1920-ban nemzetgyűlési képviselő is volt, 1927-ben és 1931-ben a jákóhalmi kerületet képviselte. 1934-től műegyetemi tanár, az 1935-36-os tanévben az intézmény rektora. Tagja volt az MTA-nak is.

A kommunisták hatalomra kerülésével, mint gyanús elemet már 1950 őszétől megfigyelte az ÁVH, és még az év decemberében letartóztatták és a hírhedt Andrássy u. 60-ba hurcolták. 1951-ben pedig, mint a koncepciós Grősz-per egyik vádlottját hosszú börtönre ítélték. A végső, másodfokon meghozott ítélet 12 évre és vagyonelkobzásra szólt. A váci rabkórházban halt meg 1953-ban, és a 301-es parcellába temették. Egyike volt a rendszerváltáskor ott exhumáltaknak. Végső nyughelye aztán a tápiósági temető lett.

Az emléktábláját hordó, 1883-ban épült reprezentatív műemléki lakóépület a Kodály-köröndnél 2014-ben másodjára égett le, először 1929-ben. Eredetileg az Államvasutak nyugdíjintézetének bérpalotája volt. Az épület a köröndöt közrefogó, egységes koncepció alapján megtervezett négy épület egyikeként létesült. A legutóbbi tűzvészben teljes tetőzete és legfelső emelete megsemmisült és az egész épület lakhatatlanná vált. A folyó műemléki rekonstrukció a végéhez közeledik.

 

 

Bognár Mária
Latest posts by Bognár Mária (see all)

Bognár Mária

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?