Évértékelő interjú

Egy küzdelmekkel tűzdelt, nehéz év végéhez érkezve Pócs Jánost, a Jászság országgyűlési képviselőjét kértük arra, értékelje a 2020-as esztendőt régiónk és Jászberény szempontjából.

Ha a 2020-as év egy iparcikk, vagy műszaki termék lenne, nagy valószínűséggel az egész világon már visszahívták volna. Szinte az egész év a vírushelyzetről, a vírus elleni védekezésről szólt, itt a Jászságban is. Most valóban az emberi élet volt a tét. A covid-járvány miatt mindenki veszített. Volt, aki szeretett hozzátartozóját, volt, aki a családja ölelését, közelségét, volt, aki a munkahelyét és folytathatnánk. Számos kihívást, nagy tapasztalatot hozott az év és igen, volt a kihívásokban számos új lehetőség és sikerélmény is azért a Jászság szemszögéből.

A 2020-as évet meghatározta a járvánnyal való küzdelem. Jó hír, hogy a védekezést segítve a képviselői iroda mellett éppen az elmúlt hetekben nyílt meg a tesztelési pont. Hogyan fogadták az emberek?

A Jászságban példaértékűek azok az összefogások, amelyek a nehéz helyzetben lévők, a segítségre szorulók megsegítésére jöttek létre. Vannak, ahol az önkormányzatok nyújtottak rendkívüli segítséget, van, ahol a civilek fogtak össze; „krízis csoportok” alakultak és van, ahol a vállalkozók is megmutatták mennyire fontos az összefogás a jótékonyságban. Kezdeményezésemre a Szent Erzsébet Kórház alapítványának támogatásra, a vállalkozók több, mint 18 millió forintot adományoztak. Tisztelet és hála mindenkinek a törődésért. Visszatérve a tesztelési pontra, a megyei kormányhivatalnak felajánlottam, hogy Jászberényben, a képviselői irodában lehessen állandó tesztelési pont, részben azért, hogy ne a kórházat terheljük, valamint, hogy mindenki a lehető leghamarabb el tudja utazás nélkül, kevesebb várakozással végeztetni a tesztet. Jól fogadták az emberek és ezután is mindent megteszek a jászági emberek életének jobbításáért legyen szó apró dolgokról, vagy nagy ügyekről.

A pandémia a gazdasági életet is átstrukturálta, amelyet a kormány támogató intézkedésekkel igyekezett megkönnyíteni. Kiemelne olyan rendelkezéseket, támogatásokat, amelyek a jászsági, jászberényi vállalkozókat segítették?

Országosan rengeteget halljuk: Gazdaságvédelmi akcióterv. Ez elsőre idegenül hangzik, de annál egyszerűbb, hogy mit is jelent a Jászságnak. Több milliárdos vissza nem térítendő támogatást kaptak a jászsági, jászberényi vállalatok, annak érdekében, hogy talpon maradjanak, hogy tovább fejlődjenek és ezzel együtt biztos megélhetést tudjanak biztosítani a munkavállalóknak és kötelezően vállalják, hogy nem bocsátanak el embereket. Nem utolsósorban pedig a megnövekedett árbevételnek köszönhetően növelni tudják az önkormányzat adóbevételeit is. De a kormány folyamatos adó- és járulékcsökkentései, bértámogatási programjai, mind azt szolgálják, hogy a napi megélhetés ne kerüljön veszélybe egy családnál sem.

Az iparűzési, telek és kommunális adó körül kialakult vita nagy port kavart a városban. Végül képviselő úr közbenjárására meghiúsult a jászberényi városvezetés változtatásra irányuló terve. Kifejtené a vétó szükségességének okait?

Vallom, hogy egy ilyen nehéz helyzetben, mint ami idén kialakult, az embereket és a megélhetést jelentő, munkát adó vállalkozásokat, gazdálkodó szervezeteket nem büntetni, hanem támogatni kell. De persze nem csak ez a szemlélet létezik. Sajnos. A 2010 előtti gazdasági válság idején az akkori kormány elvett mindenkitől egyhavi fizetést, kórházi osztályok, kórházak, iskolák zártak be, a munkáltatóknak azt mondták el lehet menni az országból. Majd a gazdaság helyreállítása helyett bődületes mértékű hitelt vettek fel az IMF-től (hála Istennek ma az IMF hitel már csak egy rémálom). Ez a hitel Magyarországot a csőd szélére sodorta, az önkormányzatok mintegy 1200 milliárd hitelt vettek fel a működéshez, ezzel eladósodtak. Mi mindennek az ellenkezőjét tesszük. Ezer milliárdokban mérhető gazdaságélénkítő programokat dolgoztunk ki, soha nem látott mértékű béremeléseket vezettünk be. Egészségügy, egyenruhások, pedagógusok és folytathatnánk a sort. A minimálbér a kétszerese lett 2010-hez képest. A járvány kezdetéig a munkanélküliség 4% volt, amit 12%-ról csökkentettünk eddig a szintig. Visszavezetjük a 13. havi nyugdíjat, hogy gondoljunk azokra a szépkorúakra is, akik már nem aktív munkavállalók. A családtámogatási rendszerünk annyira egyedülálló, hogy nem csak Európa de még az USA is példaértékkel beszél róla. A gazdaság megerősödött és nem csak papíron, hiszen a tucatnyi jászsági vállalkozás és nagyvállalat vezetőjével beszéltem a napokban, akik 20-45% -os növekedésről számoltak be, a kormány gazdasági programjának köszönhetően. Ebből lesz munkahely, megélhetés és az önkormányzatoknak adóbevétel növekedés. Ezzel a gyakorlattal teljesen ellentétes, hogy Jászberény város, amely, 3 milliárd forint körüli adóbevétellel bír, iparűzési adó, telekadó, építményadó emeléssel büntesse Jászberény lakosságát. Itt megjegyzem, ha a városvezetés információt cserélt volna velem a várható kormányzati döntésről, akkor az adóemelési szándékukkal nem mentek volna a falnak.

Az adózás miatt parázs viták alakultak ki a városvezetés és képviselő úr között, de nem volt felhőtlen konszenzus szempontjából az egész éves viszony sem, sőt a „postaládás” ügyet követően úgy tűnik teljesen elmérgesedett a kapcsolat. Ön szerint mi az oka az együttműködés hiányának?

Nekem 20 jászsági település érdeke az első. De a jászberényi városvezetés, ahogy fentebb is említettem és több ügyben látszik, nem vevő az együttműködésre, csak közösségi médián, a facebookon keresztüli harc, üzengetés, gyűlöletkeltés vált sajnos mindennapossá részükről. Nekem ezt tisztségemnél fogva kötelességem elviselni, de az emberek már nagyon unják az állandósított feszültségkeltést, puskaporral teli levegőt. Többen megfogalmazták már nekem, de én is így érzem, olyan mintha még nem ért volna véget a 2019-es önkormányzati kampány és az iszapbirkózáson van a hangsúly, közben viszont a város süllyed. Több várost érintő ügyben kértem, hogy együtt fogalmazzunk meg levelet, megkereséseket a kormányzatnak, bizonyítva a kormány számára, hogy a városvezetés és a kormánypárti képviselő egységesen kér valamit a város javára, együttműködve. Ezek rendre elmaradtak. Ezt végtelenül sajnálom, de meg fogom találni a módját, a város támogatására, így is.

A városvezetés számít a kormány támogatására a hitelfelvétellel kapcsolatban. Mennyi esélyt lát képviselő úr a támogatási kérelem befogadására?

Nézzük az érem mind két oldalát. 2010 előtt, 3 milliárd alatt volt a város adóbevétele és akkor még az egészségügy, a kórház, az iskolák önkormányzati fenntartásban voltak. Mi az önkormányzatokat megszabadítottuk a fenntartás felelősségétől és költségétől is, azonban ezzel szemben az adóbevételek nagy része, amiből korábban finanszírozták ezen feladatokat az önkormányzatok, megmaradtak. Ehhez tegyük hozzá, hogy 2010 és 2019 között, a fejlesztésekhez a kormány jelentős részben 100%-os támogatást biztosított Jászberénynek, mintegy, 13,23 milliárd forint értékben. Ehhez hozzájött az adósságátvállalás: 2,76 milliárd forint hitel, amitől a várost megszabadította az állam. Jelzem a hitel 2010 előtt lett felvéve.

Térjünk vissza a jelenre. Mint említettem Jászberény messze az Electrolux távozása előtti gazdasági növekedéssel zárta az évet. Januárban új, 150 főt foglakoztató cég jött a városba jelentős állami támogatással, amely (újra hangsúlyozom) helyi adóbevételeket fogja növelni. Ezek jegyében nehéz elképzelni, hogy új hitel támogatást biztosít a kormány. 2010 óta alap szemléletünk, hogy tanuljunk az IMF adóságcsapdából, a deviza-hitel katasztrófából és ne a kecsegtető hiteleket, hanem a munkát támogassuk. Mindezen túl Jászberény megítélését némileg rontja, hogy a rendkívüli jogrendben, 3 milliárd körüli adóbevétel mellett, amikor 360 millióval több lett az adóbevétel a tervezettnél, adót akartak emelni. Ha megkapják a hitelt, a jövőben arra hivatkozva hogy a hitelt vissza kell fizetni, újra adóemelést vethetnek be.

Legutóbb arról értesülhettünk, hogy forráshiány miatt a kormány elutasított két jászberényi projektet, míg több jászsági település nyertes pályázatnak örülhetett. Néhányan úgy gondolják az ellenzéki város büntetése az elutasítás. Mit gondol erről a vélekedésről?

Ha polgármester és társai napi szintű kormány gyalázását megnézzük, ha az adóemelési szándékukat idevesszük, akkor látni kell, hogy nem a kormány, hanem a városvezetők büntetik Jászberényt. A kormány épp ellenkezőleg: támogatta Jászberényt az elmúlt hónapokban is. Vegyük például az állatkert fejlesztéséről szóló támogatást, az egyetemi campus megmentésének ügyét, az elkerülő út építésének megkezdését, illetve egy folyamatban lévő fejlesztési hitel támogatását. Ez mind 2019 október óta. Milliárdokban mérhető, nem nevezném büntetésnek. Másrészt a vállalati szektorban ha az állam büntetné Jászberényt, akkor nem kapnának jászberényi vállalkozások milliárdos nagyságrendben vissza nem térítendő támogatást munkahelyteremtésre, bővítésre. Ezekért a támogatásokért lobbimunkára, érdekérvényesítésre van szükség, nem csak úgy hullanak az égből. Sokszor más kormánypárti települések, vagy térségek elől hozzuk el ezeket a forrásokat, ide Jászberénybe. Ennyit a büntetésről.

A Jászberényi Campus működése ismét veszélybe került. Négy éve ön és az akkori városvezetés kiharcolta a működést, sőt egyetemvárosi rangra emelték Jászberényt. Sikerülhet most is évszázados alma materünk megtartása?

A házi feladat számomra négy éve is az volt, hogy Jászberény patinás, nagymúltú intézményét meg kell menteni és ha azt vesszük, hogy egyetemi campus lett, akkor nem is sikerült rosszul. A feladat most ugyanez és jelentem, sikerült az elmúlt hetek munkájával elérni, hogy az eddigi fenntartótól az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól átveszi az Egri Főegyházmegye a jászberényi intézményt, így megmentve a biztos bezárástól. Ehhez kellett a kormányzat szándéka, elszántsága és az egyház is és számtalan tárgyalás, érdekérvényesítés, amellyel eljártam. Itt említeném meg, hogy a leendő fenntartó képviseletében érsek atya azt kérte tőlem, hogy minden jászsági polgármester aláírásával szeretne egy nyilatkozatot, a főiskola ügyéért. 1 nap alatt körbejártam a 20 polgármestert és még december 23-án, személyesen tettem le az érsek atya asztalára. Azt hiszem mondhatjuk, szép karácsonyi ajándék volt a városnak, hogy az egykori főiskola továbbra is a város büszkesége lehet.

Magyarország kormánya a családok támogatását tűzte zászlóshajójára. A képviselői iroda falán elhelyezett Mikulás ládába a családok legifjabbjai küldenek üzenetet. Mit szeretne a jövő nemzedéke?

Igen, az a bizonyos Mikulás láda. Olyan szívesen közszemlére bocsátanám, hogy a gyerekek mennyire, szép, fennkölt, kedves és olykor szívszorítóan megható üzeneteket küldtek a „Mikulásnak”. Üzenetük a tárgyi ajándékozáson túl, a gyermeki őszinteség által megmutatja, hogy a gyerekek szeretik s vágyják a szépet s a jót. Szeretik a családjukat, büszkék arra, ahol élnek és soha semmi nem pótolja a boldog gyermekéveket. Ezt kell segítenünk nekünk felnőtteknek, mindenkinek a maga módján, én is ezt tettem a „mikulás segédjeként” is idén és teszem a jövőben is a képviselői munkámban.

Egy várhatóan csendes, petárda és tűzijáték mentes szilveszter után új év köszönt ránk. Biztató reményekkel várhatjuk 2021-et a Jászság képviselője szerint?

Meggyőződésem és hitem szerint: igen „Mindig rosszul mennek a dolgaink mielőtt jobbra fordulnának”. Ma a legfontosabb, hogy vigyázzunk egymásra, ragadjunk meg minden lehetőséget az egészségünk megóvására és az örömre.

Hajdani jászberényi gyermekorvos, Darnyik doktor mondta a szüleimnek, hogy az egészség nem minden, de a minden, semmi egészség nélkül. Ezen gondolatok jegyében kívánok mindenkinek jó egészséget, hitet, örömet Boldog új Évet!

 

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?