Tippek egy élhetőbb jövőért

A Jászkerület Nonprofit Kft. is csatlakozott az idei Európai Hulladékcsökkentési Hét programsorozathoz, melynek jegyében minden nap egy életünkbe könnyen beépíthető, Földünk védelme érdekében ugyanakkor elengedhetetlen környezetbarát tippel jelentkeznek közösségi oldalukon. A fenntartható jövőért indított kezdeményezés kapcsán Dr. habil. Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára látogatott el városunkba és beszélgetett Dukai Rita ügyvezetővel, valamint Patakiné Kocza Anita szervezővel november 25-én.

A több mint tíz éve indított Európai Hulladékcsökkentési Hét minden év november utolsó hetében valósul meg a kezdeményezésben résztvevő országokban, ahol egy teljes héten keresztül önkéntesek hívják fel a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, a megelőzésére, a hulladékmennyiség csökkentésére, a termékek újrahasználatára, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára.

A szemléletformáló eseményt hazánkban 2012 óta szervezi és koordinálja az Innovációs és Technológiai Minisztérium Építésgazdaságért, Infrastrukturális Környezetért és Fenntarthatóságért Felelős Államtitkársága azzal a céllal, hogy megszólítsa a lakosságot, felhívja figyelmüket a hosszú távú hulladékcsökkentés jelentőségére egy élhetőbb, környezetkímélőbb életmód érdekében.

Bár az idei esztendőben a pandémia miatt háttérbe szorultak a személyes jelenléttel járó kulturális programok, a közreműködők – így a Jászkerület Nonprofit Kft is – kreatív ötleteiket egyéb fórumokon juttatták el az emberekhez.

Dukai Rita ügyvezető elmondta, a kezdeményezéshez kapcsolódó programjukban online tippekkel, hirdetőfelületekre kihelyezett plakátokkal igyekeznek edukatív módon tájékoztatni az embereket az újrahasznosításról, a hulladékcsökkentésről, az újrafelhasználásról, a csomagolási és ételhulladék minimalizálásáról, a többször használatos termékek vásárlásáról.

„Mindenképpen olyan programot szerettünk volna szervezni, amelyhez nem kell személyesen jelen lenni, de mégis tudunk szemléletet formálni.” – tette hozzá Patakiné Kocza Anita szervező, aki kiemelte, a Jászkerület Nonprofit Kft. elkötelezett híve a fenntartható fejlődésnek és régóta foglalkoztatja a globális felmelegedés, a klímaváltozás problémája.

„Igyekszünk minden platformot megragadni, hogy az emberekkel tudassuk, milyen nagy a baj. Ha egy átlagos magyar ökológiai lábnyomát nézzük, akkor kettő és fél Földre lenne szükség, de csak egy van, így ez elfogadhatatlan, mindenképp változtatásra szoruló állapot. Azt gondoltuk, a hulladékcsökkentési héthez csatlakozva nagyon fontos részét tudjuk megragadni ennek a környezettudatos informálásnak.”

Dr. Boros Anita, az ágazatért felelős államtitkár tájékoztatása szerint a járványhelyzet ellenére a tavalyihoz viszonyítva idén kétszer annyian jelentkeztek a hulladékcsökkentési programba. Összesen 310 oktatási intézmény, 273 vállalkozás, 186 közigazgatási intézmény, 28 magánszemély és 66 regisztrált civil szervezet veszi ki részét lehetőségeihez mérten a misszióból a saját tevékenységéhez kapcsolódó programötlettel, melyek reményeik szerint elérik – nem pusztán egy hét erejéig – a környezettudatos kampány zászlajára tűzött létfontosságú célt.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?