Szabadságkoncert a rendszerváltásról

A rendszerváltozás 30. évfordulójára meghirdetett emlékév programjainak részeként a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány támogatásával ingyenes koncerteket szerveznek szerte az országban, köztük szeptember 22-én Jászberényben is. Tíz nappal az esemény előtt a Déryné Rendezvényházban sajtótájékoztatón ismertették a rendezvény részleteit.

Magyarországon harminc évvel ezelőtt, 1989. június 16-án Nagy Imre és mártírtársai temetésén több százezer ember demonstrálta, hogy elege van a kommunista diktatúrából, és szabadságot akar.
A magyar kormány még korábban, az 1989-90-es rendszerváltoztatás 30. évfordulóját emlékévvé nyilvánította, „30 éve szabadon” címmel, amely egészen pontosan 2021 júniusáig tart majd (akkor lesz harminc éve, hogy az utolsó szovjet katona is elhagyta hazánkat).

Ennek nyitánya volt a nagyszabású Szabadságkoncert a Hősök terén, ahol kiváló művészek álltak a színpadra, napra pontosan a rendszerváltás 30. évfordulóján. Azért rendezték a koncertet, és azért lett belőle sorozat, mert szeretnék a mai fiatalokat is megszólítani, hogy ők is megértsék, miként jutottunk el a rendszerváltoztatásig. 1989-90-ben hatalmas változás, antikommunista forradalom zajlott le Magyarországon és a térségben, amelyet az emberek alapvető szabadságvágya hívott életre. Ezt a vágyat, a nemzeti és a közép-európai összetartozás érzését kívánják kiemelni a koncerttel is.

Erről tartott sajtótájékoztatót az esemény helyszínét, a Szabadtéri Színpadot biztosító, és a lebonyolításban közreműködő Jászkerület Nonprofit Kft ügyvezetője, Berec Zsolt. A „30 éve szabadon” országos program részeként ingyenes Szabadságkoncert lesz szeptember 22-én vasárnap Jászberényben, a Szabadtéri Színpadon.

A koncert egyik résztvevőjeként Vincze Lilla EMeRTOn-díjas énekesnő személyesen osztotta meg a rendszerváltás időszakával kapcsolatos gondolatait: számára ajándék az élettől, hogy harminc évvel ezelőtt a zenével és emberi hozzáállással a változás mellé állhatott.

A Szabadságkoncertek sorozatába bekapcsolódó városunk vezetése részéről Szabó Tamás polgármester elmondta: a rendszerváltozás előtti időszak megismertetése nagyon fontos, így lehet ugyanis párhuzamot vonni a mai, XXI. századi lehetőségeinkkel.

Varga Miklós, aki fellépője lesz a helyi Szabadságkoncertnek videó bejelentkezésében idézte föl harmincéves személyes emlékét a köztársaság kikiáltásáról és beszélt arról, hogy művészként milyen változást hozott életében a rendszerváltás.

Vastag Tamás szintén videó üzenetben osztotta meg gondolatatait: hálás a sorsnak, hogy ő már egy szabadabb világban nőhetett fel. A „30 éve szabadon” programban ő is a fellépők között lesz egy akusztikus előadással.

Az Edda frontembere, Pataky Attila videón bejátszott mondanivalójában a Szabadságkoncerten való részvételre buzdította a környék lakosságát, hiszen együttese lesz az esemény záró fellépője.
A rendezvényt Magyarország kormánya biztosítja, így az esemény ingyenesen látható a Szabadtéri Színpadon, ahol egyszerre ezer fő tartózkodhat majd egy időben, de a helyszínre való ki és belépést biztosítják a szervezők.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?