Örömmel teli borest

A Berényi Borklub rendezvényén egyedi borsort kóstolhattunk, ízletes borkorcsolya falatkák és hangulatos gitárzene kíséretében június 9-én péntek este, a Déryné Rendezvényház nagytermében.

A Győr és Székesfehérvár között, a Vértes és Bakony völgyében elhelyezkedő történelmi borvidékről, a fehér boros Mórról érkezett Miklós Csabi. Jóval megelőzte a híre, még akkor is, ha némelyik – Ezerjó – borával már volt szerencsénk találkozni.

Ő Magyarországon, természetes napfényben szőlőt termel, bort készít, és ezzel a nedűvel őszinte mosolyt csal a vendégek arcára. Borai szerethető, egyedi arculatú palack címkéi fiatalosak, kedvesek, vagányak. Az ifjú borásztól megtudtuk, mostanság Mór birtokolja a Magyarország legkisebb borvidéke kétes értékű titulust.

Miklós Csabit élmény hallgatni, mert szeret bort inni, szereti az ízét, a színét, mozgását, lendületét, tartalmát, fejlődését, lehetőségét, és egyáltalán minden a borászkodással kapcsolatos élményt és eredményt. Persze ezen az estén tudomást szerezhettünk sok egyéb másról is: mészköves talajról, jó savú fehér borokról, azokat elkészíteni tudó sváb gazdaemberekről és jó adag hagyományról, földtiszteletről.

Eközben, „Isten hozott pohárként”, egy habzóbor (Wines n’ Roses), „piros magassarkúban érkezett” Blanné (Sauvignon blanc) és „Hollywood-i csillagként jött közénk” Demi (Királyleányka). A „fekete lakkcipőben érkező” Blanc (Pinot blanc) úr is kellett a jó társasághoz, és Punktum (Zöldvertelíni). „Rövidesen begurult a bogárhátú VW, oldalán felirat”: Mór (Ezerjó), az egyik, majd Csakazízéér (Ezerjó) a másik, „anyuka fotójával.” Az „űrből” Csók a Családnak (Rajnai rizling) és a végére Zakós Frankos (Kékfrankos siller), „nemcsak öltönyös birkafejeknek”. A kiváló borok mellett környékbeli kistermelőktől való kolbászok, sonkák, sajtok, májas és péksütemények segítették az ízlelést. Zárásképpen megkaptuk a utolsó megszívlelendő tanácsot is Csabitól: „a móri bor meszes, aki issza eszes”.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?