Kerékpárral a Zagyva – Hajtán

Remek időben tekerte le közel hétszáz résztvevő a Zagyva – Hajta teljesítménytúrák kerékpáros változatát, október első hétvégéjének szombatján.

Az őszi bicajos szabadidősport esemény megrendezését, annak hagyományos időpontjában szerencsére semmi sem akadályozta. A kerekeseket három táv várta, melyek közül kiválaszthatták az éppen kedvükre valót.

Többen apró gyerekekkel a csomagtartó ülésében keltek útra a 18 km-es Zagyva körül tekergő útvonalán. Legnépszerűbbnek a 32 km-es táv bizonyult, hiszen ez az, ami átszeli a Hajta vidékét és a tájegység egy részének bejárása mellett kínál egyfajta kihívást is a kerékpározást kedvelőknek.

A legelszántabbaknak pedig ott volt az 50 km, amit valaki – keményen meghajtva kétkerekűjét – két órán belül letudott. A többség azért kihasználta a szintidőt és kényelmes tempóban hagyták maguk mögött Tőtevény és Homok dűlőútjait. Apropó homok, amit az erre felé edző bringások csak egyszerűen az „alföld hegyének” neveznek, most nem kényszerítette kerékpártolásra a szerényebben felkészülteket. Az elmúlt években nehézséget jelentő süppedős homokot az előző napok esőzései összetömörítették ugyan, de azért a néhány felázott, ragadósan sáros szakasszal meg kellett küzdeni a túrázóknak.

Az útszakaszok „viszontagságait”, az édesség kárpótolta a frissítő pontokon. Legnépszerűbbnek bizonyult közöttük a pálinkakóstolót is kínáló állomás, ahonnét mintha már gyorsabban teltek volna a hátralévő kilométerek. A célban minden teljesítőt névre szóló oklevél és egyedi kitűző várt. Akik ezen a szombaton a kerékpáros túrázást választották, szép élmények részesei lehettek.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?