Rózsafüzér Királynője Búcsú Jászberényben

Jászberény városa, ez a szép Zagyva-parti kisváros már évszázados múltra tekint vissza az október első hétvégéjén megrendezendő Rózsafüzér Királynője Búcsúval.

Így volt ez az idén is 2020. október 4-én, 10 órakor a Ferences Templomban. Már korán reggel érkeztek a hívek, zarándokok, hogy megtöltsék a templomot imájukkal, énekeikkel, hálájukkal, kéréseikkel a Szűzanya felé.

Dr. Novák István főigazgató atya, a templom plébánosa, évről- évre igyekszik valaki prominens egyházi méltóságot meghívni a búcsúi szentmise celebrálására. Az idén Snell György Esztergom- Budapesti segédpüspök nagy örömmel tett eleget a felkérésnek. A 10 órai harangszó után kezdetét vette a szertartás.

Snell György szeretettel köszöntötte a híveket a zsúfolásig megtelt templomban. Homíliájában Rózsafüzér királynőjét, a Boldogságos Szűz Máriát méltatta, magasztalta. Hangsúlyozta az ünnep örömét, az ünnep tanítását. Mária volt aki a Szentlélek erejétől fogant. Mindvégig tudta, hogy ez a gyermek az Isten fia. Mária folyamatosan elmélkedett a gyermeke felett. Érteni akarta, hogy ki az a gyermek, akinek a gondozását az Angyal rábízta. Az Ő Fia által Isten közel jött az emberekhez. Ember lett, hogy bennünket az életre vezessen. Akit Mária a világra szült az az Isten fia, így előtte folyamatosan tárult fel Isten titka. Ahogy a gyermek fejlődött, úgy fejlődött Mária is a hitében. Jézus halála, feltámadása, és Mennybemenetele után Mária körül akart mindenki összegyűlni, hogy tanítsa őket imádkozni.

Amikor a Rózsafüzért imádkozzuk, mi is együtt imádkozunk Máriával, Isten anyjával. Ránk bízza azt az imádságot, amely a Jézus élete fölötti eseményeket mutatja be. Ez az Isten útja, és az ember útja is egyben. Máriával Jézusra fókuszálunk. Erőtlenek leszünk, utat tévesztünk, ha nem imádkozunk együtt Máriával. Köszönjük meg Máriát, aki nem szűnik meg értünk imádkozni, mint gondos Anya. Legyen Ő mindennapi életünk erőforrása. Mindennap imádkozzuk el a Rózsafüzért. Legyen ez életünk, napjaink meghatározó része.

Az ünnepi szentmise után kezdetét vette a hagyományos körmenet. A körmenet végeztével a hívek még visszatértek a templomba, ahol a szentségi áldást követően a himnuszokkal zárult az ünnepi szertartás.

Szerző: Kelemen Csilla

 

 

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?