Gyalogosan a Zagyva mentén

A Hajta túra már több mint negyed százada meghatározó szabadidősport eseménye városunknak. Az elmúlt hétvége vasárnapján újra útra kelhettek a gyalogos túrázás, természetjárás kedvelői.

Az időjárás igen megnehezítette a XXVI. Zagyva – Hajta Gyalogos Teljesítménytúrák szervezőinek dolgát. A május elején megtapasztalt esőzések sártengerré változtatták a földutakat, és óriás víztócsák terpeszkedtek el a réteken. Mikor már úgy látszott javul az idő, a Zagyva öntötte el a tervezett útvonal egy részét. A jobb idő és megfelelő körülmények reményében egy héttel el is halasztották a túrák időpontját, amire így május 21-én, vasárnap került sor.

Ekkor rendelni sem lehetett volna jobb időt, a kellemes melegben sokan készülődtek az állatkert székely kapujánál felállított induló-érkező helyszínen. Az ország minden részéből érkeztek túrázók, de természetesen a helyiek és környékbéliek voltak többségben. Családok, baráti társaságok, osztálytársak, munkahelyi közösségek, párok indultak együtt, többen kutyát is hoztak magukkal. Volt, aki háti hordozóban vitte gyermekét, de akadt olyan is, aki háromkerekű futó babakocsiban ülő csöppséggel teljesítette a távot. A választható túrák lehetősége bővült, az elmúlt években igény mutatkozott a rövid (tíz kilométeres Zagyva menti sétatúra) és a hosszú (28 kilométeres Zagyva-Hajta teljesítménytúra) távok között még egy „közepesre” is. Így meghirdették a 16 kilométeres távot is, ami a Zagyva – Bán hegy teljesítménytúra elnevezést kapta.

A szervezők az elmúlt évben kezdtek hozzá egy turistaút kialakításának a vadregényes ártéri erdőkben. Ezen az ösvényen már a „Várdombon” túlra lehet eljutni, a háborítatlanul kanyargó Zagyva partvonalát követve. Innét pedig már nem sokat kellett gyalogolni a valamikori kerekudvari uradalom kápolnájához, ami most nyitva állt az érdeklődők előtt. A Gosztonyi kúria romjai mellett felállított szponzorált frissítőponton ki-ki erőt gyűjthetett, vagy a visszaútra a Zagyvamenti Természetvédelmi Terület ártéri rétjein át, vagy továbbindulás előtt a Bán hegy és a Hajta irányába.

A Zagyvamenti sétatúrát választották a legtöbben (256) idén is, de sokan nekivágtak a Zagyva-Bán-hegy útvonalnak(213) – , ami így jó ötletnek bizonyult. A Zagyva – Hajta túrán indultak talán kicsit kevesebben, (112), de a legnehezebb dolguk nekik akadt. A Hajta Természetvédelmi Terület „küszöbén”, az Almás ér gázlóján, csak mezítláb lehetett átkelni a vízen, jövetben és menetben is. Kárpótlást jelenthetett a „Hajta szívében” a Nagy – Király tanya, melynek öreg eperfákkal árnyékolt udvarán, tájjellegű frissítéssel – abárolt szalonnával és hideg fröccsel –, várták a megfáradt túrázókat, akik közül a legelszántabbak a közeli Hajta patakban is megmártóztak, „paraszt wellnessel” hűsítve magukat a melegben.

A túrák teljesítőit a célban a hagyományokhoz híven egyedi oklevél és kitűző várta, ami a Bán-hegyen látható feszületet, haranglábat ábrázolta. Plusz ajándékot jelentett még a város által készíttetett turisztikai kiadvány, melyben a bejárt tájegységekről, az ottani növény és állatvilágról találhatók leírások. Sőt, egy térképet is tartalmaz, aminek a segítségével bármikor barangolhatnak a város környéki természetvédelmi területeken.

Szervezett Hajta túra legközelebb ősszel indul kerékpárral és jövő májusban újra gyalogosan.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?