Gyógyító méhek

Mézet mentem vásárolni minap a Molnár méhészetbe, ahol az évtizedek óta méhészkedéssel és több mint harminc éve a mézvásár szervezésével is foglalkozó Molnár Györggyel és feleségével, Editkével elegyedtem szóba.

Kertjükben kis faházikó áll Gyógyít-lak felirattal, melynek alsó részén található kaptárokból folyamatosan repültek ki beszélgetésünk közben a méhek. Szorgalmasan nektárt kerestek, majd szálltak vissza, hogy mézet készítsenek belőle.

Mi célt szolgál itt a méhészetben ez a takaros kis épület? – tettem fel a kérdést Editkének.

Az apiterápiáról hallottál már? – kérdezett vissza, és én bevallom, tanácstalanul tártam szét a karomat. – Amikor a méhek segítenek a gyógyításban – felelte, majd a témában hiányzó ismereteimet igyekezett pótolni.

Az apiterápia, – a méhek és a méhészeti termékek gyógyító hatása az emberi szervezetre, – története az ősidőkre nyúlik vissza. Azt szinte mindenki tudja, hogy a méz nagyon fontos alapélelmiszer, természetes antibiotikumként is számon tartjuk. Azt viszont már jóval kevesebben tudják, hogy a méz mellett a méhpempő, a propolisz, a virágpor és a viasz felhasználása is igen sokrétű. Természetes formájukon túl készülnek belőle kenőcsök, tinktúrák, oldatok. Rendszeres fogyasztásuk segíti az egészség megőrzését és az immunrendszert is erősíti. A méhek munkájának gyümölcseit pedig nem csak fogyasztani érdemes, de belélegezni is, ez a kaptárlevegő terápia. A házikóban ennek jótékony hatásaiban lehet részesülni.

A Molnár házaspár megmutatta a Gyógyít-lak ízlésesen berendezett szobácskáját, melyben egy fekhely van kialakítva. Ez alatt, befelé szúnyoghálóval védett térben, található négy méhkaptár, melyekben több ezer méhecske él és szorgoskodik teljesen steril, higiénikus környezetben. Ez a propolisznak köszönhető, amivel a kaptárok oldalát tapasztják be. A kaptárokból kiáramló levegőt használják alternatív módszerként betegségek gyógyítására. Főleg légúti megbetegedéseknél, asztmás állapotok javítására, hörgő- és nyálkahártya gyulladások csökkentésére kiváló.

A kaptárlevegő terápiánál tehát a méhek maguk ventilálják a levegőbe apró szárnymozdulataikkal a méz, a propolisz, a méhviasz mikroszkopikus méretű részecskéit, ezért is érezhető kellemes illatuk – mondta el Editke, aki szerint egy harmincperces, egy órás bent tartózkodás enyhítheti a beteg panaszait.

Fontosnak tartotta megemlíteni még, hogy a kaptárlevegő mellett a több ezer méhecske szárnyai által keltett vibráció, az így produkált biorezgések is segítik, serkentik a gyógyító hatást. Van, akinek a fejfájása múlik el tőle, más ízületi gyulladásra alkalmazza, de allergiás panaszok, szív- és érrendszeri megbetegedések kiegészítő kezeléseként is hasznos lehet.

Minden élőlény egyedi biorezgéssel rendelkezik, embereknél 7,38 Herz ennek szükséglete és ez nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az immunrendszer megfelelően működjön. Ha alacsonyabb a rezgésszint, abban az esetben a szervezet öngyógyulási folyamata nehezebben indul el, ennek fokozásában segít a méhek által kibocsájtott biorezgés, ami a méheknél 190-250 Herz lehet.

A kaptárlevegő és a biorezgés erősítik egymást. Egy ilyen gyógyító térben töltött idő után kipihentnek, energikusnak érezzük magunkat, emellett még a szorongásainkat is csökkenti – árulta el tapasztalatait Editke.
Eddig a kezelések során sem mellékhatás, sem túladagolás, sem allergia, sem pedig más túlérzékenység nem jelentkezett, amelyet ki lehetne emelni.

A családi igények kielégítésére gondoltak elsősorban, mikor a Gyógyító-lakot kialakították, de aztán úgy döntöttek, hogy segítenek a betegségekkel küzdőknek és megpróbálják a lehető legtöbbet kihozni a méhek gyógyító, jótékony tulajdonságaiból. Céljuk nem a haszonszerzés, aki szükségét érzi, keresse fel őket!

Többet megtudhat minderről a mézvásáron, augusztus 4-én, szombaton 9 óra 30 perckor, amikor „Kaptárlevegő, biorezgés és méhméreg terápia gyógyhatása tapasztalatból”címmel tart előadást Mezei Attila gyergyószentmiklósi méhész, aki húsz éve szenved szklerózis multiplex betegségben és állapota ez idő alatt nem romlott, hanem javult a méheknek köszönhetően.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?