Közel kétszáz elsőéves a campuson

Július 25-én, szerda este minden sikeres felvételt nyert hallgatónak kiküldték a várva várt üzenetet, ami tartalmazta annak az intézménynek és karnak a nevét, ahol szeptembertől megkezdhetik felsőoktatási tanulmányaikat.

A felsőfokú felvételi eljárás ponthatárainak kihirdetése az esti órákban történt meg, amikor kiderült, hogy az országszerte jelentkezett 100 ezernél több felvételiző közül ki az a 75 ezer szerencsés, aki bejutott valamelyik megjelölt intézménybe.

Az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campusára közel kétszázan nyertek felvételt a 2018/2019-es tanévre. Annak sincs oka elkeseredni, aki most nem járt sikerrel, ugyanis a július 27-től egészen augusztus 6-ig tartó pótfelvételi időszakában még szerencsét próbálhat. Az eljárás során fontos tudni, hogy a felvételt nem nyert hallgatók mellett azok is beadhatják pótfelvételi kérelmüket, akik tavasszal nem jelentkeztek a felsőoktatásba.

A Jászberényi Campus tájékoztatása szerint a legtöbben, azaz ötvenen óvodapedagógusként iratkozhatnak be a következő tanévre, de ugyancsak népszerű a tanító, valamint a csecsemő – és kisgyermeknevelő szak is. Az elsőévesek nagy része levelező tagozaton tanul majd az intézményben, zömében állami ösztöndíjas képzésben.

Dr. Varró Bernadett főigazgató asszony lapunknak elmondta, hogy nappali képzésre egyelőre kevesebben jelentkeznek, mert a fiatalok jellemzően nagyváros orientáltak. Ugyanakkor kollégiumukba számos férőhely rendelkezésre áll, és az elkövetkezendő évre új szakkal kívánják bővíteni az intézmény repertoárját, ami remélhetőleg a fiúkat is jobban vonzza majd.

Bár már idén sikeresen elindult a gyógypedagógia képzés levelező tagozata – melyre egyébként igen élénk volt az érdeklődés – tervben van az elkövetkezendő évre a szak nappali formában történő meghirdetése, valamint a mérnök informatikus alapképzés is – tette hozzá a főigazgató asszony, aki örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy idén 13%-os emelkedés mutatható ki a campusra jelentkezők számában. Míg tavaly 800 jelentkezőből 127-et vettek fel, ez évben 850 jelentkezőből közel 200 hallgató vesz részt a meghirdetett képzéseken, melyekre egytől-egyig lehet pályázni a pótfelvételi eljárás időszakában is.

Az intézmény mindemellett augusztus végéig várja a tanítói diplomával rendelkezők jelentkezését az újabb műveltségi terület elsajátítására irányuló részismereti, szakirányú továbbképzésekre.

A pótfelvételi eljárásban az EKE Jászberényi Campusán óvodapedagógus, gyógypedagógia, tanító, csecsemő- és kisgyermeknevelő, közösségszervezés alapképzésre, valamint programtervező informatikus felsőoktatási szakképzésre várják a felvételizőket.

Bővebb információ az egyetem oldalán: https://jaszbereny.uni-eszterhazy.hu

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?