Tudnivalók a lomtalanításról

Ezekben a hetekben zajlik városunkban az őszi lomtalanítás. Horti Ádámot a Jászberényi Vagyonkezelő és Városüzemeltető Nonprofit Zrt. szállításvezetőjét kérdeztük a lomtalanítással kapcsolatos tudnivalókról.

Milyen lomok megengedettek és miket nem tehetnek ki a lakosok a házuk elé lomtalanításkor?

Lomhulladék az ingatlanhasználótól a közszolgáltató által a lomtalanítás során átvett olyan háztartási hulladék, amely a közszolgáltatás keretében rendszeresített gyűjtőedény méreteit meghaladja;

Mi történik azzal a hulladékkal, ami nem felel meg a lom kategóriájának?

A lom továbbra sem tartalmazhat háztartási hulladékot, veszélyes anyagot tartalmazó fémhulladékokat, azbesztet tartalmazó hulladékokat, veszélyes anyagokat tartalmazó faforgácsot, oldószereket, szerves oldószereket, savakat, lúgokat, nehézfém tartalmú hulladékot, olajos rongyokat, fáradt olajat, olajszűrőket, fertőző hulladékokat (állati tetem, trágya), gyógyszereket, éles-hegyes eszközöket (injekciós tűk, fecskendők, vágó- szúróeszközök), permetszereket és azok dobozait, építési törmeléket, épület bontásból származó hulladékot, gumiköpenyt, autóbontásból származó hulladékot, autóroncsokat, elektronikai hulladékot és zöldhulladékot sem, mert azokat társaságunk NEM szállítja el.

Mekkora mennyiséget szállít el a szolgáltató?

Ingatlanonként 1,5 m3 mennyiségben van maximalizálva a kihelyezhető lomhulladékok mennyisége.

A ház elé kirakott feleslegessé vált tárgyakat elviheti-e bárki?

Nem, mivel szigorú engedélyezési eljáráshoz  kötött tevékenységről beszélünk.  Az ingatlan használója által kihelyezett hulladék a szolgáltató tulajdonát képezi, így annak bárki más által történő elszállítása jogtalan eltulajdonításnak minősül.

Ki jogosult a szolgáltatás igénybevételére?

A szolgáltatás igénybevételére kizárólag szerződött partnereink jogosultak, tehát rendelkezniük kell az ingatlanra vonatkozó hulladékszállítási szerződéssel.

Mi történik a lomokkal, hová kerülnek elszállítást követően?

A begyűjtött lomhulladékokat a Jásztelken található Regio-Kom Nonprofit Kft. által üzemeltetett hulladékkezelő létesítménybe szállítjuk, ahol a hulladékok átadása-átvétele ellenőrzött körülmények között történik, ezzel is biztosítva azt, hogy a hulladékok ne szennyezzék tovább környezetünket.

Hogyan szabadulhat meg a lakos törvényes módon a lomtalanításkor nem szállítható hulladéktól?

Mindig felhívjuk lakosaink figyelmét, hogy 2016. augusztusa óta folyamatosan üzemel a Szelei úton található hulladékudvar létesítményünk. A telephelyre nyitvatartási időben a lakosoknak lehetőségük van olyan típusú hulladékok átadásra is, amelyeket a lomtalanítás során nem helyezhetnek ki. Ide sorolhatóak az elektronikai hulladékok, inert hulladékok, zöldhulladékok , veszélyes hulladékok és a gumiabroncsok.

 

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?