Karib-tengeri körutazás

A Karibi térség az egyik legfelkapottabb hely az álomnyaralásokat illetően, amivel a rutinos utazók biztosan szemezgettek már. Demény István fotográfusnak valóra vált az álomutazás és a Costa Deliziosa nevű hajóval beutazta a Karib-tenger népszerű helyeit, ahova a május 14-i Bakancslista előadáson minket is elkalauzolt.

Nem túlzás azt állítani, hogy mindenkinek van egy bakancslistája, kinek könnyen elérhető, közeli helyekkel, míg másoknak luxus kategóriába tartozó álomutazásokkal. Az utóbbira kerül fel Miami, a Bahamák, a Dominikai Köztársaság, Jamaika, a Kajmán-szigetek vagy Mexikó, ahova valljuk be, csak kevesen jutnak el. Demény István fotográfus azon szerencsések közé tartozik, aki ezt mind ebben a sorrendben láthatta egy hajóút alkalmával. Testközelből tapasztalta meg a fehér homok forróságát, a türkizkék tenger látványát, a helyiek kultúráját, és igyekezett mindezt fotókkal dokumentálni az utazás során.

Az előadás kezdetén Molnár Mária programszervező szólt néhány szót az előadóról. Tőle tudtuk meg, hogy Demény István az összes kontinensen volt már, és több mint száz országot barangolt be. Számos kiállítás nyílt az utazásai során készített képeiből, melyeket mi is szemügyre vehettünk. Elsőként Miamiba kalauzolt el képzeletben, a kubai szivar gyáraktól kezdve, az utcai zenészeken át megismertük a világváros kultúráját, történelmét és éghajlatát. A nyílt vizekre „evezve” onnan indult a közel 2800 vendéget szállító hajó és első kikötő álommásként meg is célozta a Kolumbusz Kristóf által felfedezett Bahama-szigeteket. Ugyan a tervezett állomás helyett a nagy szél miatt egy másik szigeten kötöttek ki, de ott sem maradt el a Bahama-élmény.
A kicsi kikötőben egyébként elmondása szerint nem volt egyszerű lehorgonyozni, mivel a teherszállító hajók rendszeresen elfoglalják a kikötőt. A megoldás erre csak annyi, hogy a parti szolgálat sorrendiséget állít az érkező hajóknál, így akinek nem sürgős kikötni, a nyílt vízen vesztegel.

Tovább hajózva a Dominikai Köztársaságba, szó esett az egyik legnagyobb borostyánkő lelőhelyről, amely ott található. Innen Jamaikába indultak a rasztafári, a fű és a rum hazájába, megtapasztalhatták a gondtalan, igazi afrikai reggae életérzést, ugyanis itt született minden idők legismertebb reggae zenésze, Bob Marley. A „Don’t worry be happy” vagy a „No woman, no cry” zenékkel befutott énekest komoly kultusz övezi szülőföldjén. Jamaikán található egykori szülőháza mára múzeum, de graffitiken és ajándéktárgyakon is visszaköszön a reggae király.
A Kajmán-szigeteken szintén eltöltöttek egy rövid időt az utasok, megcsodálhatták a képeslapra illő homokos tengerpartot és a türkizkék tengert. Visszafelé érintve Mexikó partjait újból kikötött a hajó, itt delfináruimra és strandolásra nyílt lehetőség.

Az út kapcsán Demény István beszélt a fedélzeti kultúráról is, amelyben szigorú szabályok vonatkoznak az utasokra. Többek között szó esett a kötelező borravalóról, és nem árt azt sem tudni, hogy a hajó nem várja meg a késő utasokat. Mindemellett a Costa személyzete folyamatosan azon dolgozik, hogy az utasok jól érezzék magukat, így óránként beiktatnak sport vagy kulturális programokat, de akár játszóteret is felfedezhetünk a 294 méter hosszú hajón. Esténként show műsor és látványos vacsora várja az út résztvevőit, nagy hangsúlyt fektetnek a terítésre és az utasok elégedettségére.

Demény István nem utazott útitárs nélkül, egy játék mackó ugyanis elkísérte, és több kép aktív szereplője is volt. A rákóczifalvi Macimúzeum plüssállata azzal a szándékkal járja a világot, hogy hírét vigye a városnak, és a több mint százéves macikból álló gyűjteménynek.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?