A közösségi alkotás öröme

A Robimpro Műhely zenei inspirációjával felvértezve alkothattak együtt az őszi nap-éj egyenlőséghez kapcsolódóan az Alkotóközösség – Közösségi alkotás eseményen résztvevők szeptember 22-én.

 A Hamza Múzeumban rendezett kreatív délutánon a nap-éj egyenlőség kettőssége, a rész és egész, a fény-árnyék, a hideg-meleg ellentétek ihlette tematikából merítve készítettek egy nagyméretű, kör formájú alkotást a jelenlévők.

A cikkelyekre bontott ”vásznon” főként nonfiguratív elemek bontakoztak ki a csillagászati esemény koncepciójával összefüggésben, melyhez számtalan hiedelem és népszokás köthető, ráadásul ezek a különféle kultúrákban eltérő módon fogalmazódnak meg, ami további izgalmas lehetőségeket vonultatott fel az ecsetet ragadók képzelete előtt.

Élmények, érzések, egyéni elképzelések kerültek egymással interakcióba, amint a cselló figyelmeztető hangjára megfordult a kör, és egy, már valaki más által megkezdett alkotást kellett továbbvinni a következő hangjelzésig bezárólag.

Góg Zoltán, a Jövőkép Alkotók Egyesületének elnöke, a Szer nélkül pályázat keretében megvalósuló program szervezője elmondta, a cél nem pusztán a végeredmény létrehozása, sokkal inkább a közösségi élmény, a közös alkotói folyamat valamint a kölcsönhatás megélése, amit a másik keze munkájának továbbgondolása ad.

Az alkotónapot a Robimpro Műhely improvizatív játéka keretezte, színesítette. A szuggesztív dallamok hatására is megelevenedő, egymásba fonódó gondolatok képi transzformálódása volt az alkotók által körülállt festmény, melyet a régi látogatóközpont helyén létesült ifjúsági térnek ajánlanak fel.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?