Bevetésen a szúnyogok ellen

A száraz tavasz, majd a hirtelen jött sok csapadék kedvezett a szúnyogok robbanásszerű elszaporodásának. Városunkban a szúnyogirtást hosszú évek óta a Prtetox Kft. végzi. Gál László cégvezetőt faggattuk a gyérítés módjáról, hatékonyságáról és a környezeti hatásokról.

Mikor indokolt a szúnyoggyérítés, előzetes lárvairtás?

Egyik mód, hogy eldöntsük szükséges-e az irtás a csípésszámlálás. Ez azt jelenti, egy kifejezetten szúnyoggal fertőzött területen egy óra alatt több mint száz csípés éri az embert. A megelőzés szempontjából fontos a lárvairtás, amely sűrű szövésű hálóval a vízgyülemekben történik. A langyos állóvizek ideálisak a szúnyogok fejlődéséhez. Ezeket kell megszüntetni vagy ha nem lehetséges, lehalászni róluk a lárvákat.  Sajnos fizikailag képtelenség megoldani valamennyi pocsolya, kisebb állóvíz kezelését.

Milyen gyakran szükséges szúnyoggyérítést végezni?

Ez elég szubjektív, attól függ az adott megrendelő –város – milyen területet jelöl ki. Azt mindenekelőtt el kell mondani, hogy a repülő rovarok ellen a legnehezebb védekezni. Gyéríteni lehet, de teljesen kiirtani a populáció nem. Az irtás nagyban függ az időjárástól is. Csak szélcsendes időben tudjuk végezni.

Városunkban milyen mértékű idén a szúnyogfertőzöttség?

A szúnyogfertőzöttség idén szinte a nulláról hirtelen magasra ugrott. Ilyenkor nehezebb az irtás, mint tavasztól folyamatosan. Mindemellett nem szaporodtak el túlzottan a rovarok.

Mi a különbség a légi, illetve a földi gyérítés között?

Mindkét módszernél ugyanaz a hatóanyag engedélyezett. A léginél cseppekre bontva, permet formájában, a földinél meleg köd alakban jut ki az anyag a légtérbe.  A földi módszer hatékonyabb egyébként, mert a köd könnyebben eljut sűrű, bokros helyekre is. Talán egyetlen hátránya a ködképzésnek, hogy zavarja a forgalmat.

Nálunk miért földi kezelést végeznek?

Jelenleg országosan a földi kezelés engedélyezett. A múlt héten kivételesen lehetett légi irtást is végezni a Dunától keletre, de alapvetően földi irtás lehetséges.

Egy-egy kezelés alkalmával mekkora területet képesek bevonni a gyérítésbe, mekkora szélességben terül a köd?  Mi a technológia lényege, miért halad „gyorsan” a gép?

Jászberényben 570 hektáron végzünk gyérítést, igyekszünk az egész várost lefedni. A haladási sebesség 15-20 km/óra, ami azt jelenti, egy gép egy óra alatt durván 100 hektárt tud lekezelni. A köd ilyen sebesség mellett marad a földön.  Mindez a forgalomtól és a széljárástól is függ. Jó esetben durván 50-100 méter szélességben terjed szét a köd. Naplemente után látunk munkához, akkor, amikor a szúnyogok legaktívabbak és körülbelül fél kettőre végzünk. Igyekszünk mindenhová eljutni, legutóbb például a Kiserdő sűrű növényzete közé is behatoltunk. Egyébként lényegében 3-4 napig hat egy-egy kezelés, utána a rovarok fokozatosan újra elszaporodnak.

Mit tartalmaz a vegyszer és ez milyen hatással lehet az egyéb élőlényekre?

A vegyszer Deltametrin, felhasználásra kész formulációjú hatóanyagot tartalmaz. A kijuttatott anyag az imágókat pusztítja el. Ez az anyag az unió által engedélyezett szintetikus szer. Míg az USA-ban foszforsavas idegmérget használnak, nálunk ezt az anyagot már régen betiltották. A rovarvilág egy keskeny mezsgyéjére van kalibrálva, tehát kifejezetten a szúnyogokra hat. Létezik egy bizonyos védősáv az élővizek környezetében is.

Szükséges valamilyen óvintézkedést megtenni, amikor a ködképző jármű elhalad az utcában?

Amikor meghallják a ködképző generátor hangját csukják be az ablakot, szedjék be a kint száradó ruhákat. Ezzel gyakorlatilag minden óvintézkedést megtettek. Az egészségre nem ártalmas az anyag, de persze nem tanácsos közvetlenül belélegezni az anyagot, ahogy a kipufogógázt sem szívjuk direkt.

Lehet-e a túlzott gyérítésnek káros következménye?

Persze, hiszen, ha a halastóban nem lesz elég szúnyoglárva táplálék vagy a fecskék nem találnak szúnyogot, az mindenképp ártalmas a biológiai egyensúlyra.

Mit tehet a városlakó a szúnyogok elszaporodása ellen? Milyen módszerekkel és szerekkel védekezhetünk?

A lakos kifejezetten szúnyogirtó permetet nem tud venni, de bárki a saját kertjében valamilyen kereskedelmi fogalomban kapható rovarirtóval próbálkozhat a bokrok, sűrű, zöld felületek időnkénti kezelésével. Legfontosabb, hogy a kertben a pangó vizeket szüntessük meg, hiszen azok ideálisok a lárvák fejlődéséhez.

Lehetőség van jelezni, ha túlzottan fertőzött területet észlelünk? Temetőkben, iparterületeken az ottani tulajdonosnak kell megrendelni?

A technológia lényege, hogy egyszerre nagy felületet érdemes kezelni, tehát kifejezetten ilyen kisebb területek irtását nem vállaljuk. A város egészét komplexen kezeljük a J.V.V. Nonprofit Zrt. megbízásából a velük közösen kidolgozott program szerint.

 

 

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?