Szakmákra hangoló

Április 12-én péntek este a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum Klapka György iskolájának Kossuth úti épülete is helyszíne volt a Szakmák éjszakája programnak, amelynek keretében az ország 467 szakképző intézménye várta a diákokat és szüleiket.

A program este hatkor kezdődött és éjjel tízkor ért véget. Ez idő alatt a főépület és a tanműhelyek adtak otthont a Klapka iskolában tanulható szakmák bemutatóinak. Az érdeklődők az előző évekhez hasonlóan tanulmányozhatták, sőt ki is próbálhatták a pék, a cukrász, a szépészeti szakmák alapjait, kóstolhattak a szakácstanulók jászsági ihletésű remekeiből, megízlelhették a vendéglátósok által készített gyümölcskoktélokat. A kereskedő szakma oktatói és diákjai a témához kapcsolódó furfangos feladatokkal, csomagolástechnikai rafinériákkal várták a látogatókat. Sok érdeklődőt vonzott a 3D-s nyomtató működés közbeni megtekintése, amelynek programozását az iskolában szintén lehetőség van elsajátítani. A tanműhelyekben inkább a férfias szakmák bemutatói kaptak helyet. Itt lehetőség volt elektromágnes vagy hangszóró készítésére, hegesztő szimulátor kipróbálására, NYÁK-lap forrasztásra, gépkocsi mechanikai átvizsgálására. Az asztalosoknál készíteni lehetett apró fa emlékeket.

Tamás Zoltán iskolaigazgató már a nyitáskor a helyszínen várta a vendégeket, akik között a Centrum képviselői is jelen voltak. Természetesen a fenntartó mellett elsősorban a felsőtagozatos diákokra és szüleikre számított az iskola vezetése a látogatók soraiban, mert a program nem titkolt célja velük megismertetni és megszerettetni a Berényben tanulható szakmákat. Az igazgató kifejtette, hogy az intézményben 16 szakma elsajátítására van lehetőség, tavaly óta a kőműves szakmával bővült a kínálat. A program keretében harmincféle bemutatóval szeretnének kedvet ébreszteni a szakmunkásképzés iránt, remélve azt is, hogy a jó szakmunkás „becsülete” ismét visszatér a köztudatba. Egy jó szakmát mindenképp érdemes megtanulni, hiszen a szakképzés biztos munkahelyet és megélhetést kínál a jövőre nézve – vélekedett az igazgató, majd a vendégekkel együtt ő maga is bejárta a kollégák és a tanítványok által tartott bemutatókat.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?