Az otthonlét nyugalmának lenyomatai

Az Óvodai Konzultáció közösségi oldal „Együtt lenni jó!” vezérmondattal hirdette meg idén tavasszal határokon átívelő óvodai rajzpályázatát, melyre közel 400 alkotás érkezett. A legszínvonalasabb, a zsűri szívét leginkább megdobogtató rajzokat július 28-án díjazták a Városháza dísztermében.

A pandémia helyzet miatt az eredményhirdetést online követő gyermekeket, intézményeket, alapítványokat, a jelenlévő Budai Lóránt polgármestert, a zsűri tagjait, a közreműködőket, továbbá a sajtó munkatársait Petőné Vígh Katalin, az Oktatási Hivatal és az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campus munkatársa, a határon átívelő összefogás megálmodója köszöntötte.

„Márciusban indult a pályázat, amikor a vírushelyzet miatt leállt az egész ország. Behúzódtak a családok otthonaikba, bezárt az óvoda is, mindenki kétségek, bizonytalanság közepette élt. Ekkor jött egy szép gondolat, hogy fogjuk föl mindezt pozitívan. Tűzzünk ki új célokat, ne hagyjuk, hogy a családokban eluralkodjon a kétségbeesés. Rajzoljanak a gyerekek, rajzoljanak arról, hogy együtt lenni jó, és jöttek is a csoda-szép rajzok, közel négyszáz Erdélyből, a Felvidékről, a Vajdaságból és természetesen Magyarország minden tájegységéről. Megható és gyönyörű volt.”

Köszöntője után a zsűri tagjai kerültek bemutatásra. A beküldött rajzokat Szöllősi Albertné nyugalmazott intézményvezető helyettes, Bóta Mizsei Ilona intézményvezető, Gáborné Cseh Judit intézményvezető, Szent-Gály Viola, az Oktatási Hivatal szakma szakértője, Szabadi Edit mesterpedagógus, Varga Sándorné nyugalmazott intézményvezető, Velkeiné Pócz Ilona művésztanár értékelte. A rendezvényen nem tudott részt venni, de a bizottság munkáját segítette még dr. Bakonyi Anna pedagógiai szakértő, címzetes főiskolai docens és Körmőci Katalin, az óvodai nevelés című lap főszerkesztője.

A folytatásban a művészeti ágak összefonódásaként Kis Enikő fuvolajátékát élvezhették a megjelentek, majd Bóta Mizsei Ilona intézményvezető kérte fel a zsűri tagjait a beérkezett alkotások véleményezésére. „Rajtunk múlik, hogy mi a rendeltetésünk. Ki kell hoznunk a legjobbat abból, amit Istentől kaptunk – hangzik el a Forrest Gump című filmben. Ez a kis gondolat a 2020-as év és kezdeményezésünk mottója is lehetne, hiszen a rajzpályázat valamennyi résztvevőjét ez motiválta.” – kezdte a szónoklatsort Bóta Mizsei Ilona, kinek gondolatait Szent-Gály Viola fűzte tovább. Kiemelte, ez az egyetlen óvodás korosztályt érintő rajzpályázat Magyarországon, mely határon túli gyermekek munkáját is érinti.

„A gyermeki alkotás hatalmas érték, a legnagyobb kincs, mert ezek a kis kézi rajzok soha többet nem jönnek vissza. Az, hogy ilyen alapvetően szorongató, nehéz helyzetben született munkákról van szó, melyek mégis átfordítódnak egy pozitív gondolatba, mert a családról szólnak, az otthonlét nyugalmának lenyomatát adják, ez egyedülálló dolog.” Velkeiné Pócz Ilona művésztanár részletes elemzést, értékelést adott a rajzokról, melyeket online rendszerezett a zsűri, ami nem kis kihívást jelentett az éveken át személyes tapasztalással zajló minősítéshez viszonyítva.

Kihangsúlyozta a gyönyörű, változatos színkompozíciókat, az erőteljes érzelmi kifejezéseket, az ötletes megoldásokat, melyek valamennyi pályázatban viszszaköszöntek. Ismertette a kialakított kategóriákat, nívódíjjal, különdíjjal és oklevéllel 10-10 gyermek munkáját jutalmazták, emellett közönségdíjat is hirdettek, továbbá a zsűritagok önálló kedvencet egyaránt avattak. Az alkotói díjak meghatározott pénzjutalommal egészültek ki.

A kiemelkedő negyven alkotó nevének elhangzását követően Szabó Szonja, a Lehel Vezér Gimnázium 6. N osztályos tanulójának hegedűjátéka emelte az esemény fényét. Bóta Mizsei Ilona zárásként köszönetet mondott az alkotóknak, az aktív résztvevőknek, támogatóknak, Jászberény Város Önkormányzatának, majd a rendezvény állófogadással, kötetlen beszélgetéssel folytatódott.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?