Jászberényi vállalatvezetőkkel találkozott az Egyensúly Intézet

Jászsági vállalatvezetőkkel és városunk polgármesterével találkoztak zártkörű rendezvényen az Egyensúly Intézet munkatársai november első napjaiban Jászberényben. Egy országjáró körút első állomása volt ez a tanácskozás. A találkozóról kiadott sajtóanyagot az alábbiakban közöljük.

Az Egyensúly Intézet Magyarország független agytrösztje szakmai alapú közpolitikai javaslatokon dolgozik, hogy 10 éves időtávban egy okos, tiszta gazdag országban élhessünk. Vízió és szakpolitika alkotó munkánkkal teljes Magyarországot segítjük, de figyelünk arra, hogy az eredmények a fővároson kívül is hasznosulhassanak. Ezért november-decemberben vidéki nagyvárosok gazdasági és politikai vezetőivel találkozunk. Első állomásunk Jászberény volt, ahol vállalatvezetőkkel és Budai Lóránt polgármesterrel osztottuk meg a gazdasági növekedésre és a foglalkoztatásra vonatkozó javaslatainkat, és hallgattuk meg visszajelzéseiket.

Az Egyensúly Intézet Magyarország 2020 szeptemberében nyilvánosság elé lépett független agytrösztje. Az országunk fejlődését szolgáló, vonzó és megvalósítható jövőkép megalkotásán és arra épülő, szigorúan szakmai alapú közpolitikai javaslatokon dolgozunk. Hatékony és messzire tekintő megoldásokat keresünk a 21. század új és az ország számára kiemelten fontos kihívásaira: a magyar gazdaság dinamizálásától a közoktatás reformján át a légszennyezés elleni küzdelemig havi rendszerességgel publikáljuk javaslatcsomagjainkat. Szakértőink közös meggyőződése, hogy más országokhoz hasonlóan, hazánknak is szüksége van a hagyományos ideológiai és pártmegosztottságon felülemelkedő, minden magyar közös érdekeit előmozdító, hosszú távú cselekvési tervek kidolgozására.

Az Egyensúly Intézet számára különösen fontos, hogy munkájával az ország egészét segíthesse, és eredményei a fővároson kívül is hasznosulhassanak. Ezért 2021. november-decemberben vidéki nagyvárosok legmeghatározóbb helyi gazdasági és politikai szereplőivel: polgármesterekkel, helyi képviselőkkel, kis- és közepes vállalkozások vezetőivel találkozunk. Elsőként, november 3-án Jászberénybe látogattunk, ahol 20 mértékadó helyi vállalatvezetővel, illetve tulajdonossal egyeztettünk. Nagy megtiszteltetés, hogy Budai Lóránt, Jászberény polgármestere is elfogadta meghívásunkat.

Az eseményen Filippov Gábor, az Egyensúly Intézet kutatási igazgatója és Kozák Ákos, az Egyensúly Intézet üzleti kapcsolatokért felelős igazgatója a jelenlévők igényeihez igazodva, az agytröszt munkaerőpiacra és gazdasági növekedésre vonatkozó kutatási eredményeit és a javaslatcsomagok részleteit osztották meg. Urbán László közgazdász, bankszakember, egykori gazdaságpolitikus, korábban a jegybank, kereskedelmi bankok és a Világbank munkatársa, a Berkely Business School és a Princeton oktatója, szélesebb makrogazdasági kitekintéssel segítette a beszélgetést.

A résztvevők között élénk párbeszéd alakult ki. A vállalatvezetők, a napi működésük alapján megerősítettek több, a javaslatainkban megfogalmazott állítást: a munkavállalók képzettségének, a szakképzésnek vannak jelentős hiányosságai, az átlagbér adóértéke rendkívül magas, illetve a hazai cégek hosszú távú versenyképessége a gyenge forint politikájából is következik. És megfogalmaztak egyéb helyi tapasztalatokat: a jászság dinamikusan fejlődő, a gazdasági változásokhoz rugalmasan alkalmazkodni képes térség, ahol a szakképzett munkaerőhiány problémájára akár helyi szintű, az igényekhez igazodó felsőoktatási képzés is megoldás lehet. Mindezek mellett a beszélgetés során felmerültek az euró bevezetés és a készpénzmentesség lehetséges előnyei, valamint a vállalkozásoknál jelentkező járulékos költségei, illetve a magyar tulajdonú helyi cégek nemzetközi terjeszkedése is.

Mindezeket az Egyensúly Intézet, a jövőbeli kutató és javaslattevő munkájában érzékenyen kezeli és használja fel.

 

Latest posts by Munkatársunk (see all)

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?