Fejlesztések és programok a Jászkerületnél

A korlátozások enyhítésével lassan visszarendeződik az élet a város programszervező cégénél, a Jászkerület Nonprofit Kft. háza táján is. Az elmúlt időszak történéseiről, a jövő terveiről számoltak be a cég munkatársai kedden délelőtt sajtótájékoztató keretében.

A kollégákat és a helyi sajtó képviselőit Dukai Rita ügyvezető köszöntötte. Elöljáróban összefoglalta a veszélyhelyzet alatt végzett tevékenységeiket, beszámolt a cég különböző telephelyein történő fejlesztésekről. Az elmúlt 3 hónap alatt több felújítási, fejlesztési munka elkezdődött. Azok ütemezése, partnerekkel egyeztetések, szerződéskötések, költségtervezések zajlottak, zajlanak. A Szabadtéri Színpadnál az ülések cseréje, nézőtér térkövezése, kerítéscsere szeptember végétől kezdődik. Augusztus, szeptember hónapokban tervezett előadások, koncertek ideje alatt a még fel nem újított nézőtérre várják a vendégeket.

A Főnix rendezvényház, alkotóház felújítása megtörtént. Itt már június hónaptól táborok, koncertek, előadások, tréningek, kézműves alkotó programok várják az érdeklődőket. A mozi vizesblokkját is felújítják. A munkálatok ideje alatt a munkaterületet elkerítik. Várhatóan ősszel kerül átadásra az új vizesblokk, illetve az új hang- és fénytechnika. A Nagyvisnyói üdülőtáborban szintén elkezdődtek a felújítási munkák. A konyha új burkolatot kap, nyílászárókat, konyhai berendezéseket cserélnek. A faházak festése megkezdődött. Július végére, augusztus elejére már tisztább, rendezett tábori körülmények várják a kikapcsolódni szándékozókat. A szükséges felújítások, karbantartások elvégzése mellett folyamatosan készülnek a programokra, hogy Jászberény a Jászság programturizmusának valódi központja lehessen.

A bevezetőt követően Góg Zoltán vette át a szót, aki örömmel számolt be róla, hogy a könyvtár június 16-án újra a szokásos menetrend szerint a kölcsönzők számára kinyitott, a mozi pedig június 25-től hétfő kivételével minden nap, mindkét termében várja a filmkedvelőket. A továbbiakban klubkoncertekről, képzőművészeti kiállításokról, az Art Campről, slam versenyről, a Bakancslista előadássorozatról osztott meg újdonságokat.
Gál-Dobos Beáta a Jászkerület nyári táborozási lehetőségeiről szóló információkkal nyitotta beszámolóját. A továbbiakban a megújult Főnixben zajló kézműves foglalkozások ismertetőjével folytatta, amely során felhívta a figyelmet az alkotóház közösségépítő funkciójára, ami majd komplexen bekapcsolható a Malom életébe. Mindemellett a Főnix teret biztosít kamaraszínházi darabok előadására is. Végezetül az augusztus 20-i nagyszabású rendezvény programkavalkádjáról hallhattunk.

A következőkben Lóczy Péter osztott meg híreket elsősorban a berényi színházi életről. Elmondta, hogy folytatódik a Déryné Deszkáin című nyári előadássorozat, amelyben három darab látható majd a Szabadtéri Színpadon. Szintén ide terveznek fiataloknak szóló zenés-táncos szórakoztató programokat több műfajban, amelyek szervezése még folyamatban van. Csángó Fesztivál az idén ugyan nem lesz, de mégsem maradunk néptánc nélkül. Szeptemberben a Hagyományok Háza és a Jászság Népi Együttes kooprodukciójában egy új hétvégi fesztivált hívnak életre. Árusok jelentkezését ide is várják. Ősszel bepótolják az elmaradt kőszínházi előadásokat, novembertől pedig új bérletes sorozat indul. Ezeken túl a Conselve téri zenés est sikerén felbuzdulva a nyár folyamán még szeretnének hasonló eseményeket rendezni.

Suhaj Csilla beszámolója zárta a sajtótájékoztatót. Csilla a elmondta, hogy az önkormányzat létrehozott egy szakmai csoportot, amely az ifjúság káros szenvedélyektől való megóvását tűzte ki célul. A Jászkerület különböző programelemekkel kíván ebben részt venni, mint előadások, tréningek, személyiségfejlesztő lehetőségek, kortárs és önsegítő csoportfoglalkozások. Lesznek táborok, drámajáték, kézműves foglalkozások, folytatódik a népszerű matiné sorozat. Több kis közösség már aktívan működik, de a jövőben létrehoznak újabbakat is a tematika mentén. Az izgalmas műhelymunkákra várják a régi és új tagokat. (Részletes tájékoztató a BerényCafén.)

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?