Újra kell gondolni a fejlesztéseket!

Magyar Levente független polgármesterjelöltként tartott informális sajtótájékoztatót szeptember 18-án, az Insomnia café&bár teraszán, ahol motivációjáról, elképzeléseiről és a város jelenlegi helyzetéről osztotta meg gondolatait a megjelentekkel.

Az egykori polgármester gondolatsorát személyes véleménnyel nyitotta, miszerint a város elvesztette korábbi években kiharcolt jelentőségét, és az irányítás gazdasági szempontból Jászfényszaru, míg politikai szempontból – az országgyűlési képviselő jelenléte miatt – Jászapáti kezébe csúszott át.

„Ez arra sarkalt engem, hogy újra elkezdjek azon gondolkozni, hogy mit is lehetne kezdeni ebben a helyzetben, és az a történés, ami a Hűtőgépgyárral kapcsolatos, duplán megerősített abban a tudatban, hogy indulnom kell. Nagyon tragikus és szomorú a nyolcszáz ember elbocsátásáról szóló közleménye a vállalatnak, mely döntés egyértelműen nem nyolcszáz embert fog érinteni a városban és környékén, hiszen a beszállítói körben is valamilyen szinten érintettség lesz. A város nem törődött ezzel a problémával, nem kezelte úgy a Hűtőgépgyári kérdést, ahogy egy városvezetésnek kezelni kellett volna.” – hangoztatta a polgármesterjelölt, majd hozzátette, megrázónak véli azt a tényt, hogy az Electrolux a jövő gyárát nem Jászberényben kívánja megépíteni. A folytatásban kiemelte, egyetlen pozitívuma az eseményeknek, hogy a leépítés után a Jászberényben maradó 30%-os tevékenységbe beletartozik az a megbízatás is, mely kiegészíti majd a nyíregyházi gyár működését.

A folytatásban Jászfényszaru példájával élt, ahol a városvezetés a Samsung érdekében meglépte a 32-es út felújítását, mely beruházásra, ha sor került volna Jászberényben – nevezetesen az elkerülő harmadik ütemét illetően – talán megelőzhető lett volna az Electrolux termelés-áthelyezése is.

Arra a kérdésre, hogy milyen háttércsapattal kívánja megvalósítani elképzeléseit, kifejtette, nem kíván saját maga által választott képviselőkört bevinni az önkormányzatba, melyre a 2010-től terjedő időszak negatív tendenciája ösztönözte. „Nem ér semmit, hogyha a képviselők és a polgármester nem a város érdekében, és a város céljaiért dolgoznak. Az elmúlt időszakban bizonyos pártérdekek valósultak meg, a városérdek pedig elmaradt. A mindenkori polgármesternek azzal a csapattal kell együtt dolgoznia, akiket a város lakossága megválaszt. Mindenféleképpen vissza fogom állítani az önkormányzati ülések egyenes tévéközvetítését, hogy ne szűrt információkat kapjon a város lakossága, hanem közvetlenül legyen módja lereagálni azokat a véleményeket, intézkedéseket, amelyet a polgármester és az önkormányzat előterjeszt. Vissza szeretném nyerni a város eredeti állapotát, mert nekem Jászberény az első.”

Magyar Levente kiemelte, a városra olyan portékaként kell tekinteni, amelyet menedzselni, ápolni, fejleszteni kell, hogy eladhatóvá váljék a kormány, a politika, a lakosság számára. Ennek egyik legsarkalatosabb pontja, hogy újra kell gondolni a fejlesztéseket. A valamilyen fokban megvalósuló, a város szétdúlásával járó beruházások között is a legkirívóbb a piac át nem gondolt korszerűsítésének kérdése. A polgármesterjelölt úgy véli, mindenekelőtt ki kellett volna kérni a korábbi építész véleményét.

A folytatásban – még a piac ügyének kapcsán –, felmerült az árusok esetleges bevétel kiesése, a mostoha körülmények közötti nehézkes árucsere, továbbá a buszpályaudvar környékének állapota is. Magyar Levente nehezményezte az ötven-hatvan éves fa kivágását, mely egyedüli árnyékadó növényzet volt a pályaudvar területén. „Zölddé kell válnia ennek a városnak!” – nyomatékosította, majd ígéretet tett, kétezer fát fog ültetni a ciklus alatt, melyekre az alföldi fekvésű városnak fokozottan szüksége van.

Az ellenzéki képviselőket illetően is fogalmazott meg elmarasztaló véleményt, így kitért a felelősségvállalás fontosságára, hogy ciklusokon át mit tettek illetve mit nem. Azt kevésnek vélte, hogy legutóbb – és úgy tűnik most is –, mások hátán listán bekerülnek a testületbe. Hiányolta a polgármester kényes ügyek esetén való figyelmeztetését, és kifejtette, hogy az Electrolux évek óta pedzegette a porszívógyártás elvitelét, így ez nem érhetett volna meglepetésként egy felkészült városvezetést. „A város további életében mindazoknak szerepet kell játszania, akik felelősséggel, gondolatukkal és cselekedettel meg tudják ezt a romlást állítani, és vissza tudják vinni ezt a várost arra a pályára, amelyiken régen volt. Ez mindnyájunk felelőssége.” – zárta a mondandóját, majd a továbbiakban kérdések megfogalmazására nyílt lehetőség.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?